El a stat de vorbă cu oamenii, le-a oferit sfaturi şi a gustat din produsele scoase la vânzare. Mai impresionat s-a arătat de sucul natural de mere şi de mierea adevărată. „Noi trebuie să consumăm cât mai multe produse naturale. Uitaţi-vă la acest suc de mere, este doar suc de mere, nimic în plus. Şi se vinde la export excelent, sunt fabrici care nu fac faţă comenzilor din Austria sau Germania”, a spus Tabără.
Despre miere, ministrul a decretat că este un produs ce trebuie consumat zi de zi. „Mierea naturală, adevărată, ar trebui folosită de oameni în alimentaţie zi de zi, este foarte sănătoasă”, a mai spus Tabără.
Zeci de producători agricoli expun la „Bogăţiile Toamnei” cam tot ce au mai bun: cartofi, gogoşari, vinete, roşii, mere, pere, ceapă, varză, gulii. Câteva standuri prezintă miere de albine, ţuică adevărată de casă, must, vin. Un grup de ciobani comercializează brânză de mai multe feluri, pastramă proaspătă de oaie sau cârnaţ ca la bunica. Iar vânzarea merge cum nu se poate de bine!
Investitorii străini sunt bine veniţi
Valeriu Tabără a abordat o problemă destul de arzătoare a agriculturii româneşti. Este vorba de achiziţionarea terenurilor de către investitorii străini. Conform ministrului Agriculturii, situaţia acestor achiziţii trebuie verificată şi aplicată legislaţia care spune că proprietăţile funciare pot fi achiziţionate de persoanele fizice şi juridice străine, dar numai dacă au domiciliul în România.
Totuşi, Tabără s-a declarat un adept al investiţiilor străine în agricultură. „Străinii nu pot cumpăra teren agricol decât dacă au domiciliul aici. Trebuie verificată situaţia juridică a terenurilor şi, dacă legea nu e respectată, atunci proprietarii să renunţe la teren. Eu sunt un adept al investiţiilor străine din agricultură. Sunt numeroase firme care au venit şi lucrează eficient pământul, fac agricultură modernă, cu mijloace moderne şi eficienţă. Pământul nostru nu îl duce nimeni de aici. Nu se poate duce decât rezultatul utilizării acestui pământ. Iar acesta este fie galben, aurul, fie verde, produsele agricole!”, a încheiat Valeriu Tabără.
El le-a mai recomandat producătorilor agricoli individuali înscrişi la eveniment să se asocieze şi să lucreze împreună terenurile, eficienţa fiind astfel sporită. Tabără a vorbit şi despre finanţările existente pentru structurile asociative, mai ales în domeniul depozitării producţiei agricole.
Citiți principiile noastre de moderare aici!