Vestea bună pentru producătorii de carne de porc din Banat este că exporturile în acest domeniu s-ar putea relua. Tabără a afirmat că a discutat, la Bruxelles, cu comisarul pentru sănătate John Dalli, ca România să poată exporta carne de porc, în condiţiile în care întruneşte toate condiţiile necesare.
„Bătălia mare este ca cei din economia secundară, cum sunt crescătorii de porci, să poată ieşi cu carnea românească pe piaţa externă. Acesta este încă un subiect cu care am fost la Bruxelles, la întâlnirea cu comisarul John Dalli. Pentru că este nedrept ca România, după ce întruneşte toate condiţiile, să nu poată ieşi în piaţa internaţională, chiar dacă această piaţă, mai ales domeniul cărnii de porc, este într-o problemă, din cauza mai multor factori”, a afirmat ministrul Agriculturii.
El a afirmat că îşi menţine punctul de vedere, cum că România ar putea hrăni 80 de milioane de persoane, în condiţiile în care deficitul comercial pe produse agroalimentare a fost redus la jumătate, în acest moment niciun produs nefiind importat în proporţie mai mare de 42-44 la sută.
„Pe de altă parte, România trebuie să fie exportatoare. Îmi menţin punctul de vedere că România ar putea hrăni 80 de milioane de persoane. Nu chiar pe orice. Dar dacă vă uitaţi cu atenţie în raportul Institutului Naţional de Statistică îl va prezenta în luna martie, o să vedeţi că deficitul comercial pe produse agroalimentare este redus la jumătate. Cel puţin aceasta era situaţia la 30 septembrie. Şi eu aştept cu nerăbdare acest raport. Până în acest moment, ianuarie 2011, niciun produs nu era importat în proporţie mai mare de 42-44 la sută”, a mai spus Tabără.
Finanţare pentru agricultura ecologică
De asemenea, Valeriu Tabără a venit cu veşti bune şi pentru cei implicaţi în agricultura ecologică. Ministrul Agriculturii a afirmat că România este în primele 20 de ţări ale lumii în acest domeniu, iar ministerul are la dispoziţie 3 milioane de euro acest tip de agricultură în zonele defavorizate.
„Este şi o chestiune la modă, este şi un segment de consumatori şi europeni şi mondiali care cere acest gen de produs. Numai pentru tranziţie, pentru zonele defavorizate, avem trei milioane de euro pentru agricultura ecologică. Şi sperăm ca în perioada următoare să fie cât mai multe ferme pe care să le ajutăm să intre către sistemul respectiv. Deci noi suntem, sub aspectul producţiei ecologice, în primele 20 de ţări ale lumii”, a declarat Tabără.
Se triază firmele de consultanţă
Totuşi, şeful de la Agricultură nu a venit cu veşti bune pentru toată lumea. El a criticat firmele de consultanţă pentru modul de concepere a proiectelor pentru accesarea fondurilor europene şi a precizat că, în acest domeniu, este nevoie de obţinerea unei acreditări.
„Sunt şi firme de consultanţă care nu sunt destul de bine pregătite profesional. Acesta este motivul pentru care am cerut şi voi duce până la capăt chestiunea cu licenţierea şi acreditarea firmelor de consultanţă care elaborează proiecte. Nu se poate ca oricine să poată să scrie un proiect. Se iau şi bani foarte mulţi fără să ţină seama de posibilităţile beneficiarului şi dacă acesta va putea să ramburseze aceşti bani. Am dori ca producătorii să nu sufere. Ca ce se construieşte acum să aibă durabilitate. Pentru că altcumva, s-ar putea să ne întrebe cineva, în anii următori, unde este progresul şi ce s-a făcut cu toţi acei bani”, a mai spus ministrul Agriculturii.
Pe de altă parte, el a afirmat că speră ca anul acesta, la Timişoara, să se deschidă un centru antigrindină, dar nu a putut preciza nici ce fonduri au fost alocate pentru această investiţie şi nici unde exact se va afla acest centru.
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!