Mircea Geoană a cunoscut o evoluție mai mult decât interesantă în cariera sa. A fost șeful celui mai mare partid din România, PSD, a candidat la funcția de președinte al României și a închis ziua alegerilor cu informația că va și ocupa funcția pentru ca a doua zi să afle că, de fapt, ar fi pierdut la mustață funcția în fața lui Traian Băsescu. A fost singurul ministru de după Revoluție care a reușit să ducă la final un mandat întreg, pe portofoliul externelor, a semnat aderarea țării la UE și a semnat adoptarea constituției europene. Vineri, a venit la Timișoara să vorbească studenților, la Universitatea de Vest Timișoara, despre „Capcana mediocrității. Gânduri în preajma Centenarului”.
Gustat de public pentru modul simplu de a vorbi și onestitatea cu care a vorbit, Geoană a recunoscut că nu s-ar fi așteptat niciodată să ajungă acolo unde a reușit în carieră, iar un moment din viață i-a arătat ce direcție să urmeze.
„Habar n-aveam ca voi ajunge aici. Nu știam unde sa o ajung. S-a întâmplat demult, eram logodit cu nevasta mea si am mers la restaurant chinezesc. Nu erau locuri și mă simțeam ca un prost, dar mi-am dat seama să nu aștept și să cer acel loc la restaurant și am reușit. În concluzie, nu așteptati să vi se spună ca nu sunt locuri, insistați. Nu există niciun obstacol decât cel pe care vi-l puneți voi în față. Cum definiți succesul e decizia fiecăruia”, a declarat Geoană.
Experimentatul politician și diplomat a vorbit și despre situația actuală a României în acest moment și despre oportunitatea incredibilă de care a beneficiat țara exact în urmă cu o sută de ani.
„Ce face o țară să fie de succes. În primul rând trebuie să faci uz de condițiile date inițial. Faci cât poți cu ce ai. România are reputație de țară înapoiată, e drept, sunt zone înapoiate. Apoi este voința de a reuși. Nu se poate evolua fără să te chinui, nu poți aștepta să îți pice din cer tot timpul. A treia condiție e disciplina, nu una de stil cazon, ci o disciplină sportivă. Mulțumirea de sine e o altă problemă. Suntem în UE de zece ani, dar diferențele negative dintre multe regiuni românești și cele europene au crescut. Trebuie să găsești stimulente. Apoi intervine și rolul instituțiilor. Modelul de lucru cu forța de muncă ieftină și transferul de tehnologie ne-au adus până aici, dar ma încolo nu poți mai mult. Trebuie schimbat totul. Trebuie să ne întrebăm dacă nu am ajuns la sfârșitul unui ciclu politic, economic, este exact un centenar, foarte interesant. Este necesară de realizat o reflecție pentru următoarea sută de ani, iar deocamdată aceasta nu s-a întâmplat. Acum o sută de ani Romania a avut o șansă enormă. Țara era învinsă în război, era o națiune care pierduse războiul. Aliații câștigă războiul, bolșevicii preiau controlul în Uniunea Sovietică. Dar, în câteva luni România era sus. Nu putem să facem calcule de destin personal. Se schimbă lumea. Ce părea să fie în acest moment cadrul predictibil se schimbă. Pregătiți-vă să trăiți în haos, acesta este viitorul. Dar noi, românii, avem capacitatea de a ne adapta foarte mare, poate aceasta uneori nu e prea bine, dar de cele mai multe ori ajută”, a declarat Mircea Geoană, la Aula Magna a Universității de Vest.
Citiți principiile noastre de moderare aici!