“Decoded” va avea loc marţi, 13 noiembrie, începând cu orele 12.00, la Opera Naţională Română din Timişoara, în cadrul proiectelor Sigur.Info şi Virtual Stages Against Violence. Reprezentaţia din Timişoara este cea de-a cincea reprezentaţie din cadrul turneului naţional care are ca scop promovarea utilizării responsabile a Internetului în rândul copiilor.
„Piesa Decoded prezintă misterele din spatele monitorului iar personajele sunt eroii din legenda homerică a Troiei, care pătrund în lumea contemporană pentru a ne împărtăşi din înţelepciunea lor. Datorită situaţiilor care reies şi comparând schimbările generate de continua dezvoltare a mediului digital, spectatorii vor înţelege şi vor descoperi care pot fi ameninţările mediului online în lipsa unei informări adecvate dar şi opotunităţile oferite de acesta dacă se adoptă un comportament prudent în folosirea tehnologiilor moderne. Regia este asigurată de Armand Utma, iar personajele sunt întruchipate de actori ai Teatrului Naţional şi tineri elevi de la licee cu specializarea actorie”, precizează realizatorii.
Organizarea activităţilor în Timişoara a fost susţinută de Monika Oarcea – Coordonatorul Centrului de Voluntariat Sigur.info Timişoara. La eveniment vor fi prezenţi şi partenerii locali care au sprijinit această activitate educaţională nonformală: Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Timiş, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timişoara, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş, SIP FEN Timiş şi Asociaţia Pro Timişoara.
În săptămâna 2-6 aprilie 2012, peste 600 de copii din 17 instituţii de învăţământ au urmărit reprezentaţiile “Decoded” în Bucureşti. “Pentru mine piesa de teatru a fost o îmbinare reuşită de situaţii reale şi amuzante, dar din care am putut învăţa lecţii esenţiale pentru protecţia mea pe Internet. Personajul meu preferat a fost virusul Patrocles de la care am învăţat că viruşii pot părea foarte simpatici, însă, în final, dacă îi lăsăm în viaţa noastră, vom avea de suferit atât noi, cât şi cei apropiaţi”, a declarat unul dintre adolescenţii prezenţi la spectacol.
Salvaţi Copii România a participat la programul de finanţare al Comisiei Europene şi a câştigat licitaţia de proiect, asumându-şi din 2011 rolul de reprezentant naţional al programului Virtual Stages Against Violence. Conform rezultatelor cercetării realizate în cadrul acestui program, 90% dintre tinerii din România au un cont pe cel puţin o reţea de socializare, ocupând primul loc dintre cele patru ţări, însă doar 41% dintre aceştia au un profil securizat, clasând ţara noastră pe ultimul loc, faţă de media europeană de 58%; 40% dintre copii au declarat că au fost hărţuiţi online cel puţin o dată, media europeana fiind de 20%, iar 71% au primit mesaje cu caracter sexual. 73% dintre copii îşi caută prieteni pe Internet, adăugând persoane necunoscute în listele create pe reţelele de socializare; 30% dintre copii îşi neglijează alimentaţia şi somnul în favoarea utilizării mediului online şi 65% trăiesc frustrări intense dacă le este interzis accesul la Internet.
Citiți principiile noastre de moderare aici!