S-a discutat mult în ultimii ani despre șantierul de la Opera Română. Lucrările au demarat în cele din urmă, iar la începutul acestui an au fost puse și schele pe clădirea monument istoric. Muncitorii de la Alex Dia Construct SRL trebuie să înlocuiască travertinul și să reabiliteze, de fapt, fațadele clădirii. Fiecare placă de pe fațadă trebuia luată la puricat, iar cea spartă urma să fie înlocuită. Înainte de toate s-ar fi făcut săpături și s-ar fi făcut injectări cu substanțe specializate pentru consolidarea clădirii monument.
Misterul celor două statui care „străjuiau” fațada Operei Române și despre care se crede că ar fi încastrate în clădire ar putea fi lămurit în curând. Muncitorii Alex Dia Construct au scos deja travertinul și urmează să facă o operațiune mai delicată.
„Am discutat acest subiect cu firma care execută lucrările, cu Alex Dia SRL. Le-am cerut categoric ca, în momentul în care e potrivit din punct de vedere al stadiului tehnologic, să lămurim acest aspect al statuilor. Probabil se va practica un orificiu și se va introduce în fiecare nișă o cameră video. Nu dau eu rețeta tehnică de intervenție, dar există dată această temă: să clarificăm dacă acele statui sunt acolo sau nu. Dacă sunt, ce vom face, unde le vom pune, vom vedea ulterior. Aici va trebui să avem avizul, presupun, al Comisiei de Monumente de la București”, a spus primarul Timișoarei marți.
Epopeea reabilitării fațadei Operei Române a început în urmă cu mai mulți ani. În 16 februarie 2016, municipalitatea a finalizat licitația pentru reabilitarea fațadei principale a Palatului Culturii, firma câștigătoare fiind Alex Dia Construct SRL, cu o ofertă de 632.000 de lei, adică puțin peste 140.000 de euro. Șantierul ar fi trebuit să înceapă în câteva săptămâni, dar în centrul Timișoarei nu s-a schimbat nimic. Inițial s-a spus că se face o evaluare, apoi că se stă după avize, apoi s-au făcut modificări în proiect. Au trecut ani buni de atunci, iar reprezentanții primăriei au decis să facă o licitație nouă, câștigată tot de Alex Dia Construct, cu o ofertă de 4,64 milioane de lei. Potrivit contractului, șantierul ar trebui să dureze 12 luni, iar banii vor fi luați din bugetul local.
Probleme cu travertinul
Lucrările au început, în principiu, la finele toamnei anului trecut. Schelele au fost montate abia la începutul acestui an, când s-a trecut și la îndepărtarea travertinului. S-a lucrat greu, pentru că, potrivit celor din primărie, ar fi fost probleme cu un aviz.
„Sunt momente în care nu se poate lucra, din diverse motive, cum a fost și acesta, că nu s-a dispus de aviz. A fost aviz până la un punct. Era avizat să se refolosească travertinul existent. A fost aviz dat pe o anumită ipoteză, că trebuie păstrat în proporție de 70% cel puțin, sau nu mai știu, travertinul existent. Pentru asta, el trebuie dat jos, dus în laborator, supus unei expertize și apoi cel care se consideră că are și viabilitate trebuie pus la loc. (…) Când s-a trecut la această operație, pe baza avizului vechi, s-a constatat că, de fapt, tot se sfărâmă, în momentul în care îl desprinzi. S-a mers la Ministerul Culturii și s-a cerut aviz pentru schimbarea integrală”, spunea edilul-șef în luna februarie.
Proiectul prevedea folosirea unei mari părți din travertin, dar în cele din urmă va fi nevoie de materiale noi.
„Trebuie travertin nou, acesta costă, nu-l primim pe gratis. (…) Nu poate fi refolosit decât o parte din travertinul care se află în interiorul arcadei”, mai spuneau oficialii PMT. Nu se știe dacă achiziția s-a făcut sau nu. Lucrările ar trebui să țină 12 luni.
Palatul Culturii a fost construit în anii 1872 – 1875 și a fost proiectat de arhitecții Fellner și Helmer. În 1880, clădirea a ars și a fost reconstruită în același stil. În 1920 a ars din nou și, din nou, a fost reconstruită, în perioada 1923 – 1928. Între anii 1934 și 1936, arh. Duiliu Marcu a proiectat și a realizat fațada actuală a clădirii monument istoric. Pe fațadă ar fi trebuit să fie patru statui ale muzelor Thalia, Melpomene, Euterpe și Terpsihore. Fiecare avea aproape trei metri înălțime și cântărea aproximativ 900 de kilograme. Doar două au ajuns cândva pe frontonul clădirii monument istoric.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
Xe mult mai frumos varianta originala, trebuie adusa la forma initiala, e batut in cap primarul asta corupt
-
De acord, a fost foarte frumoasa, ulterior a fost mutilata.
-
Dragilor, fata “comunista” este de fapt interbelica: restilizarea in stil modernist a fost facuta de marele arhitect Duiliu Marcu, cel responsabil de frumusetile din Sinaia, precum si de sistematizarea acesteia. Sorry.
Cu toate explicatiile astea care nu tin loc de avansare a lucrarilor, ramane intrebare :DE CE pe santier nu misca nimic?!
Robu este vesnic bun la dat explicatii, dar vesnic altii sunt de vina.
In ritmul actuale, nici peste 5 ani lucrarea de reparatie nu va fi gata.
Spui Rpbu, spui intarzieri f mari, lucrari de calitate proasta, saniere goale si depasiri enorme de buget.
Nu cred ca mai este nevoie de vreo explicatie!
Deci “Palatul Culturii a fost construit în anii 1872 – 1875 și a fost proiectat de arhitecții Fellner și Helmer.”
Sa vedem cat va dura “santierul” de inlocuire a travertinului cu “arhitectii” primariei Timisoara… deja au trecut 8 luni !
-
Va dura precis dublul anilor in care a fost construit de la zero, avem exemplul muzeului care e de 14 ani in renovare. Si cum a comentat si o doamna , versiunea originala este mult mai frumoasa, decat varianta simplificata a perioadei comuniste, era acum o ocazie de restaurare adevarata si nu doar o cosmetizare de travertin , care si aia pare prea complicata pentru secolul 21.
-
Fac pariu ca travertinul comunist arata mai bine si a tinut mai mult decat o sa tina (si arata) travertinul liberal. Te bagi la un pariu?
-
Ce sa arate mai frumos bai baiatule, tu nu vezi de ochi? Ia fa o comparatie intre Moscova si Sankt Petersburg si vezi care arata mai bine. Mormanele de beton care te baga in depresie sau cladirile vechi, ornate care te minuneaza cu splendoarea lor.
-
jogger, ma refeream strict la modul in care administratia din Timisoara face o lucrare. Mai precis lipsa profesionalismului si a calitatii lucrarilor efectuate in ultimii ani.
La offtopic, nu am cum sa te contrazic… Sankt Petersburg e alegerea.
-
-
-
-
Interesant este că în decursul anilor primăria a făcut 2 licitații pt reabilitarea fațadei, pe ambele le-a câștigat Alex Dia Construct SRL, în 2016 cu o oferta de 632.000 lei după câțiva ani oferta fiind 4,64 mil lei….
Sau nu am înțeles bine ?…
zici “Alex Dia Construct SRL” si tragi apa
“vor fi căutate cu camere video”
Ce bine cunosc istoria cladirilor si orasului “arhitectii”, “istoricii” si “specialistii” plii mele! Cu asa tampiti nu-i de mirare ca Robu isi face de cap, Prostul stie ca “specialistii” care comenteaza sunt de fapt muuult mai tampiti ca el. Cine stie ce vinituri sunt responsabile cu conservarea culturii orasului…probabil ceva olteni sau caraseni ce au nevoie de GPS sa ajunga din Sagului in Buziasului.
-
Word.
Nu ati inteles nimic! Este concurs intre cjt si primarie: care reabiliteaza cel mai lung, nu cel mai mult. Cjt joaca bine stand de 15 ani cu muzeul in reabilitare, dar si primaria trage tare sa nu reabiliteze cladirile din zona centrala. Acum ca sa pluseze primaria sta mult si bine cu reabilitarea operei. Cjt a pierdut un pic concursul cand a reabilitat bastionul repede, dar a revenit in cursa ca a trebuit re-reabilitat bastionul in zona drumului. Din “fericire” primaria castiga batalia pentru ca au mult mai multe constructii, cladiri, scoli, spitale, poduri, decat cjt si pot sa lase astfel mult mai multe in paragina.
Asa ca bravo si sa il votati tot pe robu daca vreti sa avem aur la degradare, nepasare si scuze!
Cladirea a aratat mult mai frumos in varianta originala. Dar a venit Banatu la Romania si trebuia pusa amprenta romaneasca pe cladirea aia. Prea era frumoasa si prea era in concordanta cu piata si cladirile din jur. Asa ca in 1926 parca (deci nu comunistii) au vrut ceva ce sa fie altfel. Sui au pus travertin si au acoperit ceera frumos si au pus blocul ala pe fatada, Practic au mutilat cladirea.
Au vrut sa faca ceva in stil romanesc, sau in stil modernist, numai ca sa fie altfel decat cum era inainte.
Arhitectul Marcu, cred ca nu era mandru de ce a facut. Vezi ce alte cladiri a facut si sunt departe de ce a facut cu teatrul. O fi incercat ceva dar nici ca a mai repetat ce a facut cu teatrul.
Cat priveste pe Robu, pai studiile ce le-a facut inainte nu au vazut ca travertinul este deja sfaramicios? Au studiat atata si au facut o gramada de studii si cercetzari si la urma facem pipi pe ce au facut inainte si facem cu totul altfel. Ma mir ca nu pune placi sotron pe fatada, ca sa arate ca ce stil are .
-
Acum i-ai dat ideea. Daca ne trezim cu sotronul pe opera, e din vina ta.
Dar de ce nu demolati cladirea aia sa faceti naibii o parcare ca lumea in centru? Si asa sta nefolosita.
Robule , ce aprobare de la catunul cu pendula ?…cladirea Teatrului a fost ridicata in timpul Imperiului Austro-Ungar , nu are nicio treaba catunul cu pendula cu statuile incorporate sau nu in cladire …mai termina cu aprobarile , intreaba populatia timisoarei daca mai vrem sa dam bir anual estului …acum suntem in UE , granitele au disparut …si mai termina cu catargele cu tricolorul , arata urat , plus ca ii pericol de accident in caz de furtuna .