Mitropolitul Banatului ÎPS Ioan s-a adresat copiilor, profesorilor și părinților prezenți miercuri la deschiderea celei de-a 68-a ediții a Olimpiadei Naționale de Matematică, care se desfășoară la Timișoara. Mitropolitul însuși a participat la olimpiade, și la cea de Matematică.
„Ultima olimpiadă de Matematică la care am participat era într-o zi de Paști, la ora 9 dimineața, am fost convocați pentru Olimpiada de Matematică. Eram controlați dacă nu cumva avem chiar vreun ou roșu prin buzunar, pe care să fi scris vreo formulă de la Matematică”, a spus mitropolitul.
ÎPS Ioan s-a adresat și oficialităților prezente la deschidere, fiind în sală ministrul Educației Pavel Năstase, rectorii universităților din Timișoara, primarul urbei de pe Bega Nicolae Robu, președintele CJ Timiș Călin Dobra, inspectorul general școlar Aura Danielescu și alte oficialități.
ÎPS Ioan a sugerat o soluție pentru ca „tinerii să nu rămână departe de Carpați” – NASA să deschidă o filială în România.
„Elevii pe care o să-i cunoașteți la Olimpiadă sunt deja ținte ale marilor universități din lume. Mă bucur de fiecare dată când văd la televizor că vin din străinătate încărcați de medalii. Tinerii fac și ei parte din corpul înalt, diplomatic, al României. Și pentru ca acești tineri să nu rămână departe de Carpați, mulți visează să ajungă la NASA, dar până atunci vă sugerez o idee – să vorbiți cu cei de la NASA să înființeze o filială de studii de Fizică și Matematică în România, vor face una dintre cele mai mari investiții în spațiul nostru românesc”, a spus mitropolitul Banatului.
Mitropolitul a scos în evidență faptul că nu mulți știu faptul că la Timișoara are loc Olimpiada Națională de Matematică, dar mulți știu că la Cluj au loc Campionatele Europene de Gimnastică.
„Domnule ministru, așa stau lucrurile, de câteva zile și săptămâni bune este promovată gimnastica și concursul de gimnastică europeană care se desfășoară la Cluj. Și aceia sunt copii care muncesc foarte mult, și ei fac parte din corpul diplomatic al României. Olimpiada de gimnastică a minții care se desfășoară la Timișoara, în afară de mine și alți câțiva profesori din țară, alții nu știu că se întâmplă azi, la Timișoara. Iată de ce oamenii de știință sunt mereu în umbra altor evenimente. Eu am considerat întotdeauna că Matematica este bârna din sala de sport, în raport cu toate celelalte discipline pe care le-am învățat. Matematica este bârna pentru că în matematică problemele de probabilitate sunt destul de reduse, și dacă ai căzut de pe bârnă te-ai prăbușit. Eu zic că Matematica este obiectul de studiu cu care copiii fac cea mai înaltă gimnastică a minții. Și eu când eram elev și student o vreme auzeam colegii: dar ce ne mai trebuie și materia cutare și cutare, ar trebui doar câteva. Am asimilat toate disciplinele, fiecare reprezintă un aparat dintr-o sală de sport, cu fiecare aparat îți dezvolți o anumită categorie de mușchi. Tot așa sunt și disciplinele școlare, fiecare din ele dezvoltă mentalul și se face gimnastica minții. Toți cei de la Matematică vor lucra zilele acestea la bârnă, cel mai greu aparat din gimnastică până acum. Matematica nu ne învață doar, cum cred unii, să socotim, ci ne dezvoltă foarte mult mintea și face o posibilitate deosebit de elastică de a lua decizii în varii probleme”, a spus mitropolitul în fața olimpicilor și a oficialităților.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!