În Duminica Samarinencei (14 mai), ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat, în biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” a Parohiei Timișoara-Freidorf, la Sfânta Liturghie. Mitropolitul Banatului a evidențiat rolul fundamental al familiei, mai ales în momente de cumpănă din societatea românească: în timpul regimului comunist, precum și în timpul deportării în Bărăgan.
„Ne-am oprit astăzi o clipă, în fața familiilor atât de greu încercate și nevinovate, care au avut de suferit atât în perioada comunistă, cât și de pe urma deportării în Bărăgan. La Sfânta Liturghie au fost pomeniți părinții, frații și copiii lor, care au murit departe de casă, fără rugăciune, fără lumânare și fără cruce la căpătâiul lor”, a spus ÎPS Ioan.
Pe lângă membrii Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan și ai Asociației Foștilor Deținuți Politici, a fost prezent și un grup al Societății Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara, care a oferit câte o carte, semnată de Chiriarhul Banatului, tuturor familiilor creștine ai căror membri au suferit în temnițele comuniste, precum și familiilor care au fost deportate.
„După cum femeia samarineancă s-a dus în cetate fără apa din fântâna lui Iacov, dar cu inima plină de Hristos, tot așa și frățiile voastre să deschideți ușa, ca Hristos să coboare în inimă și odată coborât în inimă să-L duceți și la familiile voastre! Chiar dacă femeia samarineancă și-a lăsat găleata și s-a dus în cetate, totuși ea nu l-a lăsat însetat pe Hristos, căci i-a oferit o inimă plină de lacrimi, pentru că El nu are nevoie de apa din fântână, ci de lacrimile noastre de pocăință. Astfel, Hristos, Cel obosit de drum, și-a astâmpărat setea cu lacrimile ei. Prin urmare, astâmpărați setea lui Hristos cu lacrimile pocăinței voastre!”, a spus Mitropolitul Banatului.
În 20 septembrie 1993, data de 15 mai a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite ca Ziua Internațională a Familiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!