Mitropolitul Ioan Selejan și-a început vizita în localitatea timișeană Lunga. S-a întâlnit cu preoții din zonă, pe care i-a rugat să îi liniștească pe enoriași, iar apoi s-a îndreptat spre tabăra de refugiați de la marginea satului. A fost condus de un ofițer al Poliției de Frontieră și a putut vedea modul în care au fost amenajate corturile în care ar putea fi adăpostiți aproximativ 500 de refugiați.
„Având în vedere situația de la frontierele României, văzând ce se întâmplă în Europa cu imigranții la ora actuală, am considerat de bine să cercetăm asemenea centre, să vedem și noi din partea bisericii cu ce putem ajuta în situația asta de criză. Am vizitat această unitate, unde eu zic că condițiile pentru un călător, pentru un emigrant, sunt bune. În corturi sunt paturi, este curent electric, este amenajată o sală de mese, locuri de minimă igienă, grupuri sanitare. De asemenea, sunt puncte sanitare prevăzute cu medici pentru intervenție. Sunt amenajate corturi pentru mame cu copii, sunt amenajate corturi pentru copii – un fel de grădiniță improvizată, cum am putea să spunem. Este sală de jocuri, cum ar fi o sală de clasă pentru a nu ține copiii tot timpul în cort, este amenajată o lume a copiilor. De asemenea, în incintă se află amenajat și un cort pentru activități religioase. Acolo se pot ruga pe rând atât cei de credință musulmană, cât și cei care sunt creștini, însă conducerea de aici ne-a asigurat că pentru creștini poate să faciliteze accesul să frecventeze biserica din localitate”, a povestit, la ieșire, mitropolitul.
ÎPS Ioan Selejan s-a interesat și despre modul în care biserica ar putea să ajute autoritățile în această situație.
„Noi acum ne-am interesat de ce ar fi nevoie, pentru că, știți, necazurile nu vin la ora 12 ziua pe soare și cald cum este acuma, ci necazurile vor fi noaptea, când oamenii vor fi în ploaie, în zăpadă și așa mai departe. De aceea, în funcție de cum se va da semnalul, noi vom strânge haine, pentru că ați văzut că oamenii sunt doar cu hainele de pe ei. Nu au niciun alt bagaj, deci îi ajutăm cu haine și de asemenea cu alimente. Noi deja am identificat o hală în Timișoara în care vom putea să depozităm ajutoarele care le vom strânge și de acolo să le distribuim la toate centrele acestea care sunt organizate aici pe frontieră. Am înțeles de la comandantul centrului că ce ne-ar ruga este de exemplu laptele praf și alte obiecte necesare pentru mama și copil. Am identificat de asemena aici în localitate un cămin de bătrâni și am luat legătura cu directorul acelui centru, care și ei vor putea ajuta la prepararea unor sandwich-uri pentru alimentație”, a mai spus Ioan Selejan.
Mitropolitul a fost întrebat cum vor fi ambalate ajutoarele, în condițiile în care în Ungaria refugiații le-au refuzat pentru că pe ambalaj apărea sigla Crucii Roșii. Răspunsul a venit însă prompt.
„De data aceasta noi n-o să punem crucea pe ambalaj, ci o să punem crucea pe inimă. Vom încerca să respectăm anumite sensibilități ale lor, chiar dacă ei nu înțeleg la ora actuală anumite chestiuni. Eu am trăit în Orientul Mijlociu 4 ani de zile, între musulmani, între evrei și creștini, și cu mila lui Dumnezeu am găsit posibilități de înțelegere și de ajutorare”, a concluzionat Ioan Selejan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!