Duminică au fost sfințite trei cruci, care vor fi puse pe culmile cele mai înalte ale bisericii. Mitropolitul Banatului a vorbit și despre ostașii români care au luptat în Primul Război Mondial în bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz, din anul 1917, de la care se împlinesc 100 de ani.
„Prin harul lui Dumnezeu am sfințit aceste cruci, care vor fi puse pe turlele bisericii. Luna aceasta se împlinesc 100 de ani de la marile însângerări de la Mărăști, Mărășești și Oituz. Îngăduiți-mi ca, în numele frățiilor voastre, o cruce să fie pusă la căpătâiul ostașilor de la Mărăști, o altă cruce să fie pentru cei de la Mărășești, iar cealaltă pentru cei de la Oituz. Feciorii neamului nostru s-au jertfit ca noi să fim astăzi împreună. De astăzi, acești ostași au o cruce pe biserica de la Jimbolia. Vă îndemn să sărutați aceste sfinte cruci, pentru că, începând de astăzi, ele vor fi sărutate doar de păsările cerului care, în zborul lor, se vor odihni pe ele! De asemenea, ele vor fi sărutate de ultima rază de soare de pe pământul nostru românesc. Înainte ca Soarele să părăsească granița de Vest a României, își va trimite razele să sărute aceste cruci”, a spus mitropolitul Banatului, duminică, la Jimbolia.
Orașul Jimbolia este atestat documentar încă din anul 1332. Locuitorii localității de graniță construiesc între anii 1933-1942, după planurile arhitectului român Victor Vlad, o nouă biserică în stil neobizantin, cu hramul „Buna Vestire”. În anul 1942, la sărbătoarea Bunei Vestiri, noul lăcaș de cult a fost târnosit de Preasfințitul Vasile Lăzărescu. Între anii 1938-1941, pictorul Vasile Hudici execută pictura murală în stil neobizantin, iar între anii 1938-1944, artistul ieșean Ioan Antonescu realizează sculptura, în lemn de tei, a iconostasului și a mobilierului din interior. După mai multe lucrări de reparații și de restaurare a picturii, biserica este resfințită la 15 august 2004 de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, primind și hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!