Se pare insa ca aceste cifre subapreciaza incidenta reala a bolilor anale, care fie sunt considerate “banale”, fie nu sunt depistate datorita reticentelor unor bolnavi care, din pudoare exagerata, se jeneaza si nu marturisesc suferinta din aceasta regiune, acceptand cu greu un examen local pentru hemoroizi. Astfel ceva care nu se vede si nu doare la inceput, asa cum sunt acesti hemoroizi, poate sa faca multe zile amare celui care nu crede ca merita sa se trateze cand apar primele simptome pentru hemoroizi. Afectiunile canalului anal pot provoca pacientilor multa suferinta si au un mare potential de evolutie spre complicatii si sechele redutabile, chiar infirmizante. In plus, aceste maladii pot ascunde fie debutul, fie expresia unor boli localizate regional sau la distanta, de o gravitate certa si a caror nedepistare precoce poate determina pierderea momentului terapeutic util.
Pentru multi pacienti orice problema care conduce la durere sau sangerare anala si orice dificultate la defecatie reprezinta simptome ale aparitiei de hemoroizi. In realitate aceste suferinte pot fi expresia unui mare numar de afectiuni, rezultand necesitatea unui consult de specialitate.In general acesti hemoroizi se manifesta prin sangerare anala, cu sange rosu care urmeaza scaunele, in cantitati variabile-de la cateva picaturi pana la sangerare notabila, ce poate duce la anemie grava. Durerea este in mod obisnuit perceputa ca o senzatie de greutate, de corp strain intraanal, dar poate fi si apreciabila, in cazul complicatiilor trombotice, cand poate imobiliza bolnavul la pat.
Fisura anala constituie o ulceratie produsa la nivelul canalului anal pana la muschiul sfinter intern. Manifestarea cea mai pregnanta a fisurii anale este durerea, care poate fi severa si este descrisa ca o senzatie de arsura, sfasiere, taiere.Din cauza suferintelor fizice intense bolnavii refuza alimentatia si-si inhiba voluntar actul de defecatie de teama durerii, determinand starea de denutritie si constipatia( ceea ce va intretine si agrava, in cerc vicios, fisura).
Depistarea precoce a acestor boli nu se poate face decat prin consult medical de specialitate. Medicul va poate ajuta in tratamentul bolii si, mai ales, in evitarea aparitiei complicatiilor.
Aparitia suferintelor anale si a complicatiilor lor impun interventia terapeutica. In cazul esecului tratamentului medicamentos clasic se impunea interventia chirurgicala ca metoda radicala de rezolvare a acestor boli.
Din fericire pentru pacienti , aparitia metodelor proctologice moderne ce si-au dovedit din plin eficienta au diminuat drastic in ultima decada numarul interventiilor chirurgicale. Metodele de tratament practicate nu presupun spitalizare, viata personala, activitatea profesionala a pacientului nefiind afectate. Adaptate la nevoile omului modern, tratamentele proctologice ajuta mii de oameni sa se bucure din plin de viata din nou.
Asadar, daca nu doriti sa suferiti o operatie pentru hemoroizi sau fisura anala, adresati-va medicului specialist proctolog.
Timisoara-tel.0256-221219 –CLINICA PROCTOLINE
Citiți principiile noastre de moderare aici!