Fragmente din moaștele Sfântului Iosif cel Nou au fost scoase din biserică, vineri, 10 aprilie, și au fost duse într-o ceremonie pe străzile satului Partoș.
„Astăzi, într-o atmosferă de mare solemnitate, emoție și evlavie cuminte, în bătaia necontenită a clopotelor mănăstirii și în cântecul cuvintelor acatistului, Sfântul Iosif, prin fragmentele din moaștele sale păstrate în biserica mare și icoana sa veche ce-i străjuiește de veacuri mormântul, a cercetat în aceste zile mai grele inimoșii credincioși din satul Partoș care, asemenea unei cetăți, înconjoară istorica noastră mănăstire. Cu inima la vedere, într-un entuziasm spontan, aceștia și-au întâmpinat ocrotitorul. Duhovnicește “vizita” de azi i-a cuprins și pe toți membrii comunității noastre, prieteni dragi din Timișoara și de pretutindeni care cu inima ne-au fost și azi alături”, transmit reprezentanții Mănăstirii Partoș pe pagina de Facebook.
S-au făcut rugăciuni pentru încetarea pandemiei, pentru însănătoșirea celor bolnavi, întărirea celor care în spitale sau acasă îi îngrijesc, pentru mitropolitul Banatului, pentru pacea, liniștea și bună așezarea lumii întregi.
În 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis generalizarea cultului Sfântului Iosif cel Nou în tot cuprinsul Patriarhiei Române. În anul 1997, Sfântul Sinod l-a desemnat pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş ca ocrotitor al pompierilor militari din România, având în vedere minunea salvării Timişoarei de la un cumplit incendiu. Astfel, el este sărbătorit în fiecare an de către formaţiile de pompieri odată cu Ziua pompierilor militari – 13 septembrie.
„Odată, pe când săvârşea Sfânta Liturghie în ziua hramului unei vechi biserici de lemn din Timişoara, în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, a izbucnit un mare foc în partea de apus a Timişoarei. Un vânt puternic întindea pârjolul cu repeziciune asupra întregului oraş. Mulţi au pierit atunci în flăcări, iar groaza îi cuprinsese pe toţi. Sfântul Iosif, văzând prăpădul, a ieşit în faţa bisericii luând cu sine Sfintele Taine şi căzând cu faţa la pământ şi cu toată puterea sufletului său cerând îndurare lui Dumnezeu să scape cetatea de prăpăd, deodată nori negri s-au ridicat dinspre miazăzi întunecând tot cerul şi o ploaie torenţială s-a vărsat timp de mai multe ore, fără încetare, până a stins cu totul focul nimicitor. Şi Sfântul Iosif, ridicându-şi fruntea de la pământ, mulţumea lui Dumnezeu cu lacrimi pentru mila ce a făcut-o izbăvind de moartea cea năprasnică a prăpădului. Apoi, mergând acasă, s-a închis în chilia sa şi timp de trei zile n-a mai ieşit. Când s-a arătat din nou în lume, pe dosul palmei lui de la mâna stângă îi apăruse semnul sfintei cruci, ca şi când ar fi fost ars cu fierul înroşit. Semnul acesta a rămas pe mâna Sfântului până la sfârşitul vieţii lui, semn care i-a fost dat de Dumnezeu pentru aducerea aminte a marii Lui milostiviri”, este menționat în “Viaţa, slujba şi acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş”, scrisă de părinţii Marius Florescu si Adrian Carebia, Editura Invierea, Arhiepiscopia Timisoarei, 2006.
Trimite articolul
Xvoi sunteti tampiti ?
E totuna cu Partos, Banloc? Ala nu prea e langa Timisoara, e la vreo 30 km sud si la vreo 5 km nord de granita cu Serbia.
-
De la Timisoara la Banloc sunt 50 de km, iar pana la Partos se mai pun cel putin 5 km.
Reporterul relateaza despre lucruri placute lui D-zeu dar minte cu privire la distanta. Oare asta nu-i pacat ca suntem in post?
Asta ne mai lipsea închinare la moaște oase, și așa suntem cu un picior în groapă ( virus, molimă, secetă) atracem mânia Lui Dumnezeu peste zona aceasta care este cât de cât mai bine ca restul, Dumnezeu să aibă milă !
Saracul Iisus, a murit pentru niste prosti. Dupa ce i-au furat revolutia, preotii isi bat joc de invataturile lui construind mai multe biserici si inchinandu-se la tot felul de mizerii. Pacat ca prostii astia care se inchina la falsi profeti si tot felul de farisei vor avea o surpriza cand le vine sfarsitul. Iisus a incercat sa reformeze religiile, umanizandu-le si dandu-le un aer renascentist, unde omul are un rol egal cu Dumnezeu. Preotii nu aveau niciun interes sa puna omul mai sus de ei (unsii lui D-zeu) si nici acum nu au, ei de fapt sunt chintesenta a ceea ce e mai rau in religie, pangarind credinta in forma pura.
Au stropit cu moaste prin sat. Educatie zero, cultura zero, minte zero dar popi, cristosi si alte aberatii si halucinatii cat cuprinde. Sa cante maneaua si populara de tip nou, sa fie bere si meci, sa fie cercei de aur si masina nemteasca si asta e. Ca doar carti, istorie, filozofie, toleranta, disciplina cand ai de facut un lucru si alte asemenea mizerii nu conteaza. Va urasc!
NU CRED !!!
Am o singura curiozitate: cum anume se rezolva o infectie virala prin plimbarea unei cutii cu oase pe strazi, cititul unor texte si spusul unor rugaciuni? Sincer, chiar vreau sa stiu cum functioneaza pentru ca, astfel, am putea rezolva pandemia pe toata planeta, nu doar intr-un sat.
P.S. Am cautat sa gasesc informatii legate de incendiul devastator pe care Iosif l-a stins prin rugaciune si nu gasesc nimic altceva decat mentiuni, fara dovezi istorice (recunosc, nici nu m-am obosit sa caut foarte mult). Singurul incendiu despre care e scris pe wikipedia este cel din 1738 in care a fost distrus aproape tot cartierul numit Palanca Mare si care era puternic afectat de epidemia de ciuma la vremea respectiva.