Polițiști, jandarmi, pompieri, voluntari, cu ajutorul elicopterelor și echipelor terestre de căutare, au testat, sâmbătă, modul de reacție în cazul răpirii unui copil.
„Acţiunea de simulare a unui caz de răpire copil testează modul de gestionare a unei astfel de situații (de la identificarea, localizarea, negocierea, imobilizarea autorilor, coordonarea forțelor participante, exploatarea informațiilor obținute, comunicarea între echipele de căutare terestre, aviatice și acvatice cu punctul de comandă instituit la fața locului, până la asigurarea primului ajutor și consilierea psihologică, pentru diminuarea impactului emoțional). Astfel, în cadrul exercițiului, a fost simulată situația răpirii unui copil de către un străin, într-o zonă împădurită și greu accesibilă”, au transmis polițiștii din Timiș.
Toate forțele venite la fața locului au început căutările, având sprijinul aerian dintr-un elicopter al IGAv. Jandarmii și specialiștii ISU Timiș au prezentat moduri de căutare și comunicare în condiții dificile, din cauza formelor de relief, vegetație și distanță, fiind testate diferite mijloace de căutare: paramotoare, autoturisme, off road etc.
„Comunicațiile în sistem integrat au fost asigurate de punctul de comandă mobil din cadrul Centrului Operațional. Polițiștii criminaliști au adus autolaboratorul de teren. Prin acest exercițiu a fost testată și reacţia oamenilor, viteza de reacţie a partenerilor şi a voluntarilor care doresc să sprijine. Voluntarii «SALVO TIMIȘOARA» au fost pregătiți pentru acordarea primului ajutor”, au mai transmis sursele citate.
Scenariul a fost următorul: Sâmbătă a fost sesizată rapirea unui copil în vârstă de 11 ani dintr-o tabără de copii. Pentru găsirea acestuia au fost mobilizați polițiști, autospeciale de poliție și un elicopter, activitatea de căutare fiind coordonată de conducerea inspectoratului județean de politie și a unui procuror criminalist, aflați la fața locului.
De asemenea, jandarmi și pompieri au sprijinit activitatea cu ajutorul mai multor autospeciale, a unei bărci și a unei autoșenilate. Acestora li s-au alăturat voluntari din cadrul primăriilor locale. O ambulanță s-a aflat la fața locului pentru acordarea primului ajutor.
„Disparițiile de minori îmbracă forme diferite: părăsirea voluntară a locuinței, accidentarea sau rătăcirea lui, agresiune sau autoagresiune, luarea minorului de către unul dintre părinţi, fără înştiinţarea celuilalt. Dintre toate, cele mai frecvente dispariţii reprezintă plecarea voluntară de acasă, de către minori (peste 90%).
Chiar dacă în cele mai multe cazuri, copiii nu au fost puși în pericol, fiind găsiți și predați familiei sau reintegrați în centrele de ocrotire, orice caz de dispariţie este tratat cu multă implicare de Poliția Română și privit ca un potenţial producător de risc pentru minor. Sunt situații în care căutarea unui copil semnalat dispărut nu este ușoară, făcându-se în zone greu accesibile.
Când ne confruntăm cu un caz în care este vorba despre răpirea unui copil sau despre dispariţia sa în circumstanţe în care viaţa ori sănătatea îi sunt puse în pericol, se declanșează Mecanismul «ALERTĂ RĂPIRE COPIL!». Prin adunarea forțelor mai multor instituții, căutarea este mai eficientă, se poate observa o zonă mult mai mare, inclusiv din elicopter, crescând șansele găsirii celui dispărut într-un timp mult mai scurt. Parteneri din societatea civilă, care au posibilități tehnice (aeriene sau terestre off-road) se pot alătura polițiștilor, în căutări și scotociri, atunci când un minor este dat dispărut”, au mai transmis reprezentanții IPJ Timiș.
Potrivit acestora, cele mai multe raportări de dispariţii de minori sunt la orașe. Cei mai mulți sunt adolescenți între 14 și 18 ani. Cele mai multe cazuri de dispariții vizează fete.
„Copiii pleacă de acasă din diverse motive:
· dorinţa minorului de a fi o perioadă pe cont propriu, ieşit de sub controlul părinților sau de a scăpa de regulile impuse în centrele de ocrotire;
· minorele pleacă pentru a se stabili într-o relaţie de concubinaj sau căsătorie, în cazul plecărilor din familie, sau de copii care încearcă să ajungă la părinţi, rude sau prieteni, în cazul plecărilor din centrele de ocrotire”, au mai spus polițiștii din Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!