Se discută de mai bine de trei ani despre reabilitarea Parcului Civic, cel din spatele Ceasului Floral. Parcul Civic a rămas cel mai degradat din zona centrală a orașului, iar administrația locală a pregătit 1,5 milioane de euro pentru modernizare. Numai că licitația lansată încă de la începutul acestui an a fost blocată în instanță.
Trei firme/asocieri de firme s-au arătat interesate de modernizarea Parcului Civic de pe Bd. I.C. Brătianu, astfel că au depus ofertele până în 31 ianuarie. Una dintre ele nu a fost mulțumită de rezultat, astfel că a depus contestație, urmând ca specialiștii de la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor să evalueze din nou ofertele. Evaluarea financiară a fost reluată, dar apoi s-a mers în instanță.
Au fost interesate următoarele firme/asocieri: T.T. & Solaria Grup, Elf Road SRL (lider – n.r.) și D&C Garden Design SRL cu subcontractantul OTC Electrical și Lovrintim SRL (lider – n.r.) cu Rogera Prest Com SRL.
Licitația fusese ca și câștigată de asocierea Elf Road SRL – D&C Garden Design SRL, însă T.T. & Solaria Grup, firmă cu care primăria a mai avut un contract pentru curățenia în cinematografele orașului preluate de la RADEF, a mers în instanță. Magistrații ar trebui să se pronunțe în 12 septembrie, după o primă amânare în 7 august.
Reprezentanții primăriei sunt dispuși să investească maximum 7,2 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 1,5 milioane de euro, în modernizarea Parcului Civic, care ar trebui să fie închis cel puțin șase luni.
„Modernizarea constă în refacerea aleilor, extragerea arborilor îmbătrâniți, depreciați din punct de vedere estetic și al sănătății, amenajarea unui sistem de irigare computerizat, repararea și suplimentarea cu mobilier urban. Executantul va respecta prevederile tehnice din proiectul tehnic întocmit de Green City Andliv SRL”, ne-au spus reprezentanții primăriei.
Suprafața totală propusă pentru amenajare este de 67.676 metri pătrați, din care aproape 22.000 de mp de alei. Potrivit D.A.L.I., vor fi alei dalate, alei asfaltate, alei cu pavele tip frunză, alei și piațetă, pavate cu lespezi de piatră. De asemenea, va fi pus la punct și iluminatul public, urmând să fie montați în parc 82 de stâlpi de iluminat cu două corpuri, să fie puse patru pergole, 115 bănci din lemn, 5 bănci din piatră, două bănci circulare, două rastele de biciclete.
Vor fi plantați 964 de arbuști, 3.762 de trandafiri, dar se va pune și gard viu, precum și gazon proaspăt. Totodată, va fi amenajată și o fântână decorativă, potrivit documentației.
Parcul Civic are o istorie foarte scurtă, iar reabilitarea lui va marca refacerea completă a spațiilor verzi din zona centrală a Timișoarei. Aproape întreaga suprafață a acestuia a fost incinta uneia dintre cele mai mari cazărmi militare din Europa, situată în vecinătatea cetății Timișoarei, care a fost menținută până după Al Doilea Război Mondial. Dezafectarea acesteia a început prin 1956, pentru multă vreme parcul de astăzi fiind doar… un câmp de moloz.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XParcul Civic = O RUSINE
Daca nu este in Soarelui atunci mai asteapta . Este ultracentral, in zona turistica deci nu este o prioritate pentru primar. Arata ca dupa razboi . Ce se asteapta? Sa castige licitatia cine TREBUIE ?
Cel mai bun primar din toate timpurile !
Sub parcul asta s-ar putea face o parcare suficient de mare incat sa deserveasca intreg centrul istoric. Dar da … asta costa!
1.5 mil de euro pentru un parc, termen cel putin 6 luni… am un DejaVu? Parca am mai vazut filmul asta cu parcul central. Alta spalare de bani in plina campania
se inbraca cu plasa verde sta inchis maxim 12 luni se face factura si inainte de alegeri se uda gazonul
3.762 de trandafiri? Ion Iliescu likes this !!!
Va rugam foarte insistent domnule Robu sa nu mai aprobati taieri de copaci din parcuri nici macar in scopul reamenajarii.. odata ce au fost taiati nu se mai planteaza nimic si raminem sa inhalam mirosul fabricii de anvelope Continental si a traficului din ce in ce mai poluant in acest oras, in plina expansiune..
Un parc cu mare potential, modest amenajat si putin folosit, merita mai mult. Din pacate ma tem ca majoritatea banilor vor merge pe sifonari PNL-iste, ca la celelalte parcuri, si ce ramane va fi folosit la taierea copacilor batrani si instalarea de fantani cu LED-uri maneliste. Am strabatut in vara asta cateva orase cu adevarat europene, pline de turisti, am vazut zeci de fantani ornamentale, de la Trevi din Roma pana la minuscule fantani la colt de parc, n-am vazut nicaieri fantani cu LED-uri colorate de prost gust ca in Timisoara bocsigista.
baiatul asta vopsit nu-i sanatos la cap.
fa parcare sub parc daca esti asa rotund cum te dai sau e doar un alt contract fraudulos ca si miliardele de lei care le-ai bagat in parcuri pt niste dale
Aici s-ar putea realiza un set de fantani continue pe o lungime de 100 de metri.
In plus, pe margini s-ar putea realiza cateva cladiri impozante, gen: Tribunal si Curte de Apel, noua primarie a orasului, curtea de conturi etc. agentii nationale si europene..
S-ar elibera astfel si cateva cladiri pentru scoli (actualul Palat Dicasterial, Actuala primarie).
Este zona in care trebuia sa avem Centrul civic. S-ar putea face ceva de genul asta, in paralel cu pastrarea parcului.
vopsitul va sifona alte1.5 milioane euro pentru cateva bancute, alei cu enspe tipuri de piatra, lespezi, dale si asfalt asa cum ii place tigania lui Robu, el designerul de succes care a conceput porcaria cu 3 tipuri de piatra pe strazile pietonale unde o mamica cu un carucior ii va scutura bine rinichii bebelusului. Cat despre iluminat s-a vazut in parcul Central, ce a montat Ceausescu inainte de Revolutie aia este si astazi dupa ce Robu a tocat 2 milioane de euro in…2 ani pe gazon, pseudo-labirintul pentru oameni minusculi cu inaltimea de 0,3 m iar la fantani a schimbat doar diuzele!
Va fi inchis cu gard si gata in 2025 cand va arata fix la fel. Robu nu e atat de fraier sa nu inteleaga ca alt mandat nu mai pupa, rade tot pana pleaca, iar de raspuns vor raspunde papitoii pe care i-a angajat ca sa ia asupra lor toata vina. L-am vazut in toata splendoarea cand a fost tras la raspundere pentru ca a angajat panarama aia la gradinite. El nu stie nimic, primarul nu se ocupa de toate nimicurile, daca aparatul a gresit sa plateasca, de parca cineva o putea anaja fara stirea si acordul lui. Omul are un tupeu incredibil, demn de un rector ca el.
Unii au facut un parc dintr-un camp de moloz, altii fac un camp de moloz dintr-un parc. Ultimii le-au luat locul celor dintai in 89.