Primăria Timișoara a pornit în 30 septembrie 2021 licitația privind găsirea unui proiectant pentru „Regenerare urbană – Zona Piața Traian”. Administrația locală punea la bătaie 1,61 de milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a aproape 330.000 de euro. Ofertele au putut fi depuse până în 8 noiembrie, anul trecut.
Vineri, 25 februarie, reprezentanții Municipalității urmează să semneze contractul de atribuire pentru modernizarea zonei Traian.
„În cadrul procedurii de achiziție au depus oferte două asocieri de firme: PLANWERK ARHITECTURA ȘI URBANISM (lider) + PRODECO ARHITECTURA ȘI INGINERIE (asociat), și Asocierea FABRICA DE PROIECTE S.R.L. (lider), SC CADRO LANDSCAPE STUDIO S.R.L. (asociat 1) și SC ATELIER LILE S.R.L. (asociat 2). După evaluarea ofertelor a fost declarată câștigătoare prima asociere, iar cea de-a doua a făcut contestație. În urma verificărilor, contestația a fost respinsă de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, prin decizia 352-C1-238/2022, iar primăria va semna contractul cu Asocierea Planwerk Arhitectură și Urbanism (lider) + Prodeco Arhitectură și Inginerie (asociat)”, au transmis reprezentanții PMT.
Planwerk Arhitectură și Urbanism este o firmă din Cluj-Napoca. Potrivit lege5.ro, în 2020, firma avea 11 angajați, un profit în scădere față de anul anterior, de puțin peste 8.000 de lei, și datorii de 85.000 de lei. Prodeco Arhitectură și Inginerie, tot o firmă din Cluj-Napoca, avea în 2022 o cifră de afaceri de peste 420.000 de lei, un profit de aproape 28.000 de lei și datorii de 177.000 de lei.
Noutatea licitației a constat în oferirea de puncte suplimentare echipelor din a căror componență făceau parte arhitecți sau peisagiști care au obținut un premiu sau mențiune în cadrul unui concurs la nivel național sau internațional pentru un concept de amenajare a unei zone urbane publice sau private. Astfel, prețul cel mai mic nu a mai fost criteriul decisiv în alegerea contractantului proiectului.
Transformarea zonei
Planul este ca în cele patru piețe și 12 străzi din zona Traian să fie amenajate spații de relaxare și petrecere a timpului liber, spații verzi, alei pietonale și zone pentru bicicliști.
Proiectul va fi implementat pe fonduri europene: o parte din costurile de proiectare prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 și execuția prin Programul Operațional 2021-2027. Potrivit graficului primăriei, execuția se va face în perioada 2024-2028, astfel că vom avea „un al doilea centru al orașului” în zona Traian poate după șapte ani.
Cele patru piețe și 12 străzi care fac obiectul proiectului și tipul de intervenții care vor avea loc în zonă, conform PMT:
- Piața Traian
Obiectiv: Un spațiu public atrăgător cu amenajări pentru manifestări culturale, comerciale, sociale, zone pentru terase și spațiul verde extins prin jardiniere de mare capacitate pentru arbori și arbuști din specii permanent verzi tot anul. - Piața Romanilor
Obiectiv: Spațiul verde extins pentru ca Biserica Millennium să fie înconjurată de un generos parc cu alei pietonale și mobilier urban. Trotuarele, scuarul și zona carosabilă împreună cu liniile de tramvai, aduse la același nivel, accentuând intrările în Biserica Millenium și accesul către Liceul William Shakespeare. - Piața Acad. Corneliu Mikloși
Obiectiv: Grădină sălbatică, cu o colecție botanică ornamentală din specii locale sau adaptate climei locale, permanent verzi în climatul timișorean. - Piața Petru Rareș
Obiectiv: Reconfigurată ca o mică piațetă de recreere, cu arbori umbroși și bănci. - Bulevardul 3 Aug 1919
Obiectiv: Suprafață unitară, fără diferențe de nivel include traficul auto, liniile de tramvai, piste de bicicleta, circulația pietonală și spațiul verde. Pentru fiecare funcțiune (auto, pietonal, velo) folosim materiale diferite ca textură și culoare. - Str. Dacilor și Str. Ștefan cel Mare
Obiectiv: Amenajăm alei pietonale, piste pentru biciclete și spații verzi. - Str. Zăvoi
Obiectiv: O transformăm în stradă pietonală, pentru biciclete, cu o extinsă zonă verde. În mijlocul străzii, amenajăm o grădină de bioretenție (rain-garden) - Str. Costache Negruzzi (în spatele Bisericii Sârbești)
Obiectiv: Restricționăm circulația până la intersecția cu Str. Petre Ispirescu, singura latură care rămâne deschisă circulației va fi Str. Ion Mihalache. Amenajăm un nou scuar urban cu destinația de odihnă, se plantează arțari, tei, catalpa etc. Fostul Parc Albastru (în prezent asfaltat), de la intersecția Str. C-tin Negruzzi cu Str. C-tin Titel Petrescu redevine parc. - Două zone de shared-space
Obiectiv: Încă 8 străzi devin „shared space” cu zonă carosabilă, alei pietonale, piste pentru biciclete și spatii verzi, cu eliminarea bordurilor înălțate. Amenajăm zone de plante perene, arbuști și arbori.
Zona 1: Str. Caragiale, Str. C. Mezincescu, Spl. Coloniei – străzi care au deschidere către zona Bulevardul 3 August și Piața Romanilor
Zona 2: Str. Petre Ispirescu, Str. Ecaterina Teodoroiu, Str. Costache Negruzzi, Str. Anton Pann, Str. Cantacuzino, Str. Mareșal Joffre/Ion Mihalache – străzi care au deschidere către Piața Traian.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDe ce sa fie piata Primaria Veche singura in “modernizare”. Sa ne laudam numai cu Robu? Hai Fritz ca poti si tu.Mai sunt piete cum a fost modernizata si Piata de Fan.
La proiectare nici nu ai voie sa alegi pretul cel.mai scazut ( L 98/2016 ).
Piata Libertatii a “amenajat-o” Robu, dupa gustul lui. Poate ca pe astea le vor amenaja niste arhitecti care se pricep si au bun gust.
De strada Zlatna ca e praf nu zice nimeni nimic, de ea sa nu va atingeti bine , incompetenților?