Potrivit Primăriei Timișoara, Compania Națională de Investiții a informat instituția că, din cele 137 de milioane de euro (681 de milioane de lei, cu TVA) alocate proiectului, nu pot fi suportate costurile pentru 16.000 de locuri și că numărul exact va putea fi stabilit doar la finalizarea studiului de fezabilitate.
În primă fază, trebuie finalizat studiul de prefezabilitate, lucru care ar trebui să se întâmple până la finalul anului. De realizarea celor două documentații se ocupă, printr-un contract semnat cu CNI, deja o firmă, însă mai era nevoie de câteva aprobări din partea autorităților locale. Joi, 5 octombrie, consilierii locali au aprobat aceste modificări fără prea multe discuții.
„Timișoara a rămas fără sală polivalentă și fără stadion pe seama unor orgolii, iar dorința mea este de a avea în cele din urmă infrastructură sportivă. Numărul exact de locuri nu trebuie să fie o altă piedică pentru construcția sălii polivalente. Timișorenii rabdă de prea mult timp pentru ca Guvernul să nu prioritizeze această investiție. Am înțeles că studiul de fezabilitate, care va indica numărul exact de locuri în sală, va fi gata până la finalul acestui an, iar apoi Ministerul Dezvoltării, prin CNI, va lansa licitația pentru proiectare tehnică și execuție”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Explicații din partea viceprimarului Cosmin Tabără
În cadrul ședinței, singurul care a luat cuvântul a fost viceprimarul liberal Cosmin Tabără, cel care are printre atribuții și proiectele de infrastructura sportivă. Pe scurt, acesta a explicat că votul de joi este doar o formalitate pentru a fi puse în acord, pe de o parte, discuțiile purtate cu Ministerul Dezvoltării și Compania Națională de Investiții și, pe de altă parte, HCL-urile deja existente.
„După cum știți deja, anul trecut au avut loc comisiile tehnice-economice pentru dezbaterea și aprobarea studiului de prefezabilitate. În decembrie la CNI, iar pe 6 februarie la Ministerul Dezvoltării. În urma ședinței de la minister, s-a stabilit că sunt câteva aspecte care mai trebuie reglementate, pe care le-au pus atât în sarcina noastră, a primăriei, cât și a celui care realizează studiul de prefezabilitate și ulterior studiul de fezabilitate. Condițiile către Primăria Timișoara au fost de a modifica titulatura de «sală polivalentă de 16.000 de locuri» în «sală polivalentă», de a scoate un nou certificat de urbanism și de realizare a unui studiu de trafic în zonă, simulând ceea ce privește modul de decongestionare a traficului și a publicului, atât la stadion, cât și la sala polivalentă.
În studiul de prefezabilitate, de la o estimare care era în primii ani de 20-30 de milioane de euro, s-a ajuns la o estimare între 137 și 187 de milioane de euro, fiind propuse patru variante. În cursul anului trecut, noi am făcut un HCL prin care am aprobat indicatorii financiari pentru 137 de milioane de euro. Discuia cu ministerul a fost ca titulatura sălii să fie schimbată, pentru că o sală polivalentă de 16.000 de locuri presupunea ca ea să fie realizată (neapărat – n.r.) într-o capacitate de 16.000, ceea ce era greu realizabil. (…) Nu știam dacă la momentul în care se va face proiectarea, această sală va avea 14.000, 15.000 sau 17.000 de. (…) Cert este că ea, sala, va respecta tema de proiectare așa cum a fost întocmită.
Pe de altă parte, noi trebuie să facem modificările astea și în ceea ce privește predarea amplasamentului. Știm că au fost două HCL-uri privind predarea amplasamentului. Unul a fost în urmă cu patru ani, prin care s-a omis să se predea și utilitățile. Angajamentul primăriei a fost de a trage utilitățile la sală. Noi am făcut această modificare în noiembrie, anul trecut, am predat amplasamentul către CNI cu angajamentul de utilități, dar titulatura era de «16.000 de locuri». Așadar, astăzi, aceste HCL-uri au doar referire la titulatură, înlocuirea «sală polivalentă 16.000 de locuri» cu „sală polivalentă». De ce am făcut această ședință de îndată? Pentru că mâine există acea ședință CT la CNI, urmând a se depune mai departe diligențele pentru a se face ședința CT de la Ministerul Dezvoltării pentru aprobarea din nou a indicatorilor și a se vedea dacă s-a respectat de către primărie și de către proiectant cele obligatorii din decembrie”, a explicat Tabără.
Vă amintim, proiectul a fost aprobat în varianta recomandată de proiectant, cu o valoare de 681.075.195 lei, cu TVA. Noua sală se va afla pe str. Aleea FC Ripensia, nr. 35-37, iar proiectul include și realizarea unei parcări supraetajate de cinci etaje și două etaje retrase.
Pe aceeași temă:
Prima licitație pentru sala polivalentă din Timișoara. CNI caută proiectant, dă 230.000 de euro
Trimite articolul
XL-ati făcut praf și pe asta…
Centura cu 4 benzi…are doar 2 unde s-au facut
Bulevarde lărgite la 3 benzi pe sens…dar au juns la 2 (Buziașului)
Polivalentă lui Robu care nu se mai termina…
Muzeul central veșnic în renovare ..
Urmează tramvaiul cu o singura sina că nu-s bani de doua; in timp ce metroul se face la Cluj
Competenți administratori de oraș am mai ales ..
-
Rrobu nici nu stie sa scrie cuvantul “polivalenta” si ce semnificatie are, daramite sa fie a lui! Ai lui au modificat proiectul in CL!
-
Mare dreptate ai.
Politicienii locali sant de vina, se cearta între ei ca ultimile țațe la piață, in loc sa se unească pentru binele orașului.
La Cluj, când e vorba de binele orașului, PSD și PNL sant ca frații… de aceea și realizează atâtea… -
Da frate, se face ca centura metropolitană, că trenul metropolian, ca descărcarea la Tureni, ca pasajul subteran din Mărăști, ca Spitalul Regional. Lăsați o moartă că miroase a reclamă disperată de la o poștă.
Aceasta adunatura de activisti de partid de la conduserea Municipiului si judetului trebuie undepartati.
Mizeria asta de tabara mai are tupeu sa vina sa cerseasca voturi? Gunoaiele sunt acum la guvernare.
Am fost în weekend la Sibiu, unde am văzut un stadion nou cu zona de relaxare, teren sintetic langa . Deci se poate. Noi am rămas în urma la multe capitole, din pacate.
Nu înțeleg de unde atâtea piedici, stadionul si polivalenta trebuiau făcute de 10 ani, cei de la CNI ar trebui trași la răspundere la fel si liderii PNL care mimează implicarea dar în practică nu fac mai nimic!