Expoziția „Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale” beneficiază de împrumuturi excepționale de la Muzeul Național de Artă Modernă, Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă din București și Muzeul de Artă din Craiova, precum și din colecții particulare.
Evenimentul, care a atras peste 100.000 de vizitatori, se încheie duminică, iar Consiliul Județean Timiș împreună cu Muzeul Național de Artă din Timișoara, Institutul Francez din România și Fundația Art Encounters vor lansa, de la ora 11, Moneda Omagială Constantin Brâncuși. Alături de oficialitățile locale, va fi prezent și guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Totodată, reprezentanții Muzeului Național de Artă au anunțat că miercuri, 24 ianuarie, cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române, Muzeul Național de Artă Timișoara va funcționa după programul normal, între orele 10:00-18:00, iar expoziția Constantin Brâncuși va putea fi vizitată între orele 10:00-20:00.
Publicul are încă ocazia să admire lucrări din prima perioadă de creație – una neexpusă vreodată – „Jupuitul/Ecorșeu” (de la Liceul „Carol” din Craiova), realizată de Brâncuși cu profesorul său de anatomie pentru facultățile de medicină din țară. De asemenea, a ieșit pentru prima dată din Centrul Pompidou opera „Piatră de hotar”, care reprezintă sfârșitul celei mai lungi serii din creația lui, precum și „Sărutul”, prima din aceasta aflându-se la Craiova. În cadrul expoziției de la Timișoara putem vedea și o coloană a lui Brâncuși care a plecat pentru prima dată de la Pompidou.
„Brâncuși: Surse românești și perspective universale” cuprinde și alte opere esențiale, precum „Muza adormită” (în bronz) și două păsări – „Măiastra” (împrumutată de la Tate Gallery) și „Pasărea în văzduh” (de la Peggy Guggenheim Veneția), care a fost folosită și pentru afișul expoziției.
Citiți principiile noastre de moderare aici!