„Mă întâlnesc cu oamenii de cultură din Timişoara pentru că educaţia şi cultura sunt lucruri esenţiale în societate. Acum avem mari probleme şi carenţe în acest domeniu. O ţară şi o societate în care educaţia nu produce oameni care gândesc liber, sunt creativi şi inteligenţi, e o societate bolnavă. Avem nevoie de oameni care gândesc liber şi asta duce la schimbarea clasei politice, ceea ce-mi doresc din 2005, şi din acest motiv candidez. Se dau foarte puţini bani pentru cultură, i se dă puţină importanţă, deşi cultura schimbă atitudini, comportamente, societăţi şi ţări”, a spus Monica Macovei la Timişoara.
Macovei crede că se poate schimba clasa politică, prin restricţiile care pot fi puse celor care candidează, spre exemplu, la Parlamentul României. Cei condamnaţi trebuie să plece, să nu mai existe decizii ale parlamentului de neridicare a imunităţii atunci când se cere.
„O altă idee este limitarea mandatelor la parlamentari, că unii sunt de-o viaţă parlamentari şi dacă ne uităm la ce-au făcut răspunsul este zero. Ceea ce vreau eu şi motivul pentru care candidez este o Românie a oamenilor, o Românie în care ei să fie demni, respectaţi, hoţii să fie pedepsiţi. Candidez independent. Este o premieră în România în sensul unei candidaturi serioase, independente, lucrez cu voluntari, cu foarte multă lume. O asemenea emulaţie nu a mai existat până acum. Îmi doresc o Românie a oamenilor, în care oamenii să fie fericiţi, să nu mai meargă pe stradă cu feţele palide şi abătute şi să fie siguri că au un loc de muncă, copilul e bine educat la şcoală şi au un sistem de sănătate drept şi care nu-i îngenunchiază”, spune Macovei.
Monica Macovei va vizita sâmbătă Memorialul Revoluției din Timişoara. Instituţia a fost evacuată din centrul Timioarei (zona Pieţei Unirii), de pe strada Emanuil Ungureanu, clădirea fiind retrocedată. Acum, reprezentanţii Memorialului au de plătit aproximativ 600.000 de lei, chiria retroactivă pe cinci ani, şi trebuie să renoveze noua clădire din zona Oituz, unde atunci când plouă, apa intră prin acoperişul şubred. Asta în condiţţiile în care în acest an primesc de la stat 800.000 de lei, iar acum, în iarnă se marchează 25 de ani de la începutul Revoluţiei din 1989 la Timişoara.
Memorialul vrea să-şi recupereze banii pe care i-a investit în vechiul sediu, în reparaţii, aproximativ 1,7 milioane lei, dar șansele sunb slabe.
„Voi discuta mâine ce probleme au şi vreau să-i ajut. Una dintre priorităţile mele ca preşedinte este să terminăm Revoluţia din Timişoara – ceea ce am numit revoluţia neterminată. Este neterminată atâta timp cât nu ştim adevărul despre revoluţie şi atâta timp cât cei care au omorât direct sau au fost complici nu sunt pedepsiţi, atât în Timişoara cât şi în Bucureşti, Sibiu şi alte oraşe. Vreau să termin Revoluţia de la Timişoara prin dreptate pentru victime şi prin adevăr. Ancheta să continue şi datorită mie, poate, pentru că eu am scris acel proiect de lege prin care omorul a devenit imprescriptibil”, a spus Macovei, la Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!