De la prezentarea în faţa studenţilor a pildelor de viaţă, timișoreanca Monica Tatoiu, cunoscută femeie de afaceri care a condus timp de 14 ani compania Oriflame, dar devenită vedetă tv între timp, a ajuns să discute o temă extrem de actuală în societatea de azi: cititul cărţilor.
„Problema tineretului este că nu are cultură, se citeşte foarte puţin! Copii, citiţi, dacă nu citiţi nu veţi avea cultură generală nu veţi putea comunica în public. În România se citeşte enorm de puţin, cu mult sub media europeană. Şi atunci vin ungurii şi vă iau posturile, acolo se citeşte de zece ori mai mult, şi atunci voi rămâneţi cu posturile prost plătite. Eu citesc foarte mult, câte două cărţi pe săptămână”, a declarat Monica Tatoiu.
Partenerul de „modelat cariere” al Monicăi, Anton Anton, fost ministru al Educației, tot timişorean la origini, dar adept al uneltelor electronice actuale, a intrat într-o dispută de idei cu colega sa.
„Eu nu cred că aceste cifre legate de cărţi sunt reale. Ele sunt doar cifrele oferite de edituri, care se simt frustrate pentru că nu mai vând aşa cum o făceau. Editurile clasice, care scot cărţi pe hârtie, au suferit cea mai mare lovitură de la apariţia tiparniţei clasice a lui Gutenberg. Sunt cărţile electronice. Nu poţi descoperi cât de utile sunt dispozitivele Kindle”, a spus Anton.
„Ce e aia Kindle? Nu ştiu!”, a spus mirată Monica Tatoiu.
„Nu ştiţi, sunt acele dispozitive, tablete electronice, care conţin şi 50.000 de cărţi în format digital. Nu poţi ştii plăcerea unui Kindle decât atunci când îl iei în mână, seara în pat, şi citeşti lejer. Ai în mână acel dispozitiv lucios, fin, plăcut la alegere. De pe care citeşti comod, cu mărimea fontului pe care o doreşti!”, a mai spus Anton.
Iar ca preferinţele pentru mediul electronic să o stimuleze şi mai bine pe doamna Tatoiu, domnul Anton a insistat şi a vorbit şi despre audiobooks, numai bine să intre din nou în gura partenerei de discuţie.
„Mai există şi un alt mijloc de a… citi o carte. Sunt audiobook-urile. Când eram în maşină şi veneam înspre Timişoara am ascultat o asemenea audiobook”, spune Anton.
„Da, da, ca la teatrul radiofonic, cu deosebire că aici e o singură voce”, spune Tatoiu.
„Este excelent să stai să asculţi audiobook în maşină”, spune Anton.
„Da sigur că da, să auzi o voce de femeie cum citează un personaj masculin. Când asculţi o altă voce citind o carte e ca şi cum ai face sex în public”, a încheiat Monica Tatoiu.
Disputa amicală între vechi şi nou, între ideea cărţii clasice pe hârtie şi Kindle, a fost gustată din plin de studenţi, care au aplaudat minute bune, această confruntare de idei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!