Potrivit celor de la Aquatim, staţia de epurare a funcţionat fără probleme pe parcursul nopţii de miercuri spre joi, chiar dacă au fost cantităţi uriaşe de apă procesate. O problemă rămâne însă, şi anume cea a deşeurilor care ajung acolo.
„În urma ploii de mare intensitate care a căzut peste Timișoara ieri seară, de peste 70 de litri pe metru pătrat, în câteva ore, în stația de epurare au ajuns volume impresionante de apă uzată. Între 9 seara și 2 dimineața, debitul de apă uzată intrat în stația de epurare a fost de peste 25.000 de litri pe secundă, adică peste 90 de milioane de litri pe oră. Stația de epurare a Timișoarei, o investiție de 35 de milioane de euro pusă în funcțiune în anul 2011, a funcționat normal, procesând pe parcursul întregii nopți peste 700 de milioane de litri de apă uzată. Din păcate, ca la fiecare ploaie mai puternică, pe grătarele stației de epurare au ajuns mormane de gunoaie. În numai câteva ore, s-au adunat două containere a câte 7 mc de deșeuri – plastic, textile etc, aceasta însemnând circa 20 de tone și un container de 7 mc de nisip”, au arătat oficialii companiei.
Reprezentanţii societăţii vor să tragă un semnal de alarmă, pentru ca lumea să nu mai arunce gunoaie în reţeaua de canalizare: se poate ajunge la blocaje în evacuarea apelor uzate, iar sistemul în care s-au investit milioane de euro poate fi afectat.
„Deșeurile aruncate în rețeaua de canalizare și ajunse în stația de epurare îngreunează procesul tehnologic și pun în pericol utilaje scumpe. O tehnologie de milioane de euro poate fi inutilă dacă în sistemul de canalizare ajung gunoaie menajere solide, plastic, textile. Suspensiile lichide, grăsimile, substanţele cu agresivitate chimică sau produsele inflamabile dăunează, de asemenea, sistemului de canalizare. Grăsimile, de exemplu, se depun pe pereţii canalelor şi pot forma obturări sau dopuri care împiedică evacuarea apelor uzate”, a explicat directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!