Micuții refugiați ucraineni, care numesc Timișoara „acasă” deja de mult timp, au avut parte, joi, de o surpriză frumoasă. Moș Crăciun le-a pregătit peste 200 de cadouri, pe care le-a împărțit cu drag celor prezenți la petrecerea de Crăciun, pusă la punct de mai multe organizații și instituții care se ocupă cu situația refugiaților din Timișoara și Timiș.
Pentru mulți dintre ei, este deja al doilea Crăciun pe care îl petrec departe de casă. Cu toate acestea, copiii deja au început să se obișnuiască cu noii colegi de la grădiniță și de la școală. Și mamele lor s-au orientat, unele lucrează în companii și organizații, altele și-au pornit o mică afacere.
Micuțul Dominik are cinci anișori și vorbește română ca și colegii săi. El are și un mesaj pentru Moșul.
„Vreau să vină la mine acasă, ca să-l văd și ca să-l îmbrățișez! Vreau să îi zic că eu o să fiu cuminte și o să fiu bun. Sărbători fericite!”, a urat micuțul Dominik lui Moș Crăciun.
Mama sa, Anna, e deja de doi ani în Timișoara. A plecat din țara sa natală din cauza războiului. Neajunsurile pribegiei însă s-au transformat în ambiție. Acum, Anna lucrează alături de cei de la LOGS și a reușit să se pună pe picioare. Timișoara, pentru ea, a devenit „acasă”.
„Anul acesta nu a fost ușor. Pot, însă, spune că sunt bucuroasă pentru că am găsit un serviciu, muncesc împreună cu cei de la LOGS. Am multe lucruri de gestionat pentru că sunt mamă singură, trebuie să mă asigur că al meu copil merge la grădiniță. Trebuie să îl duc, să îl îngrijesc, în paralel cu serviciul. Nu a fost un an ușor. Sunt, totuși, foarte bucuroasă. Mulțumesc mult pentru acest an, sper ca anul viitor să fie mai bun, sper ca Ucraina să câștige, să fim liberi! Acesta este visul meu”, a spus Anna pentru Tion.
Pentru mulți dintre refugiații ucraineni care au ajuns în Timișoara este deja al doilea Crăciun petrecut alături de membrii organizației care le oferă zilnic sprijin. Și pentru ei a fost un an dificil, pentru că nimeni nu s-a așteptat la prelungirea conflictului din Ucraina. Autoritățile și organizațiile de profil se străduie să ofere susținere refugiaților, cu toate că și-ar fi dorit, mai degrabă, să îi vadă fericiți, înapoi acasă.
„Probabil că a fost cel mai greu an pentru noi. A fost un an dificil, în identificarea de finanțări, în securizarea de bugete, să putem ajuta oamenii. Echipa noastră s-a micșorat, dar nu doar a noastră, ci toate ONG-urile găsesc dificultăți în a identifica finanțări. Cu toate astea, mergem înainte. Sperăm la un an mai bun. Îi cerem moșului să fie, poate, anul viitor mai bun cu noi, ca noi să putem continua să fim mai buni față de alții”, a spus Flavius Ilioni-Loga, fondatorul Grupului pentru Inițiative Sociale LOGS din Timișoara.
Alături de cei de la LOGS, la petrecerea de Crăciun, au fost reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, Uniunea Ucrainenilor din Timișoara și România, voluntari ai organizației SCOP și cei de la Salvați Copiii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!