Vă reamintim că la finele anului trecut, sportul timișorean primea o grea lovitură. Magistrații Curții de Apel constatau că finanțarea primită de patru cluburi de la Primăria Timișoara era ilegală. Mai exact, era vorba despre ACS Politehnica Timişoara, BC Timişoara, HC Politehnica şi Timişoara Saracens. Urmarea s-a văzut: toate cluburile au început să aibă dificultăți mari.
Mai mult, auditorii Curții de Conturi au estimat și un prejudiciu de 35 de milioane de lei. În urmă cu două luni Primăria Timișoara a dat cele patru cluburi în judecată pentru recuperarea acestui prejudiciu, iar dacă procesul va fi câștigat, va însemna sfârșitul sportului în Timișoara.
Revenind la decizia magistraților timișoreni, aceasta părea cel puțin ciudată la acel moment, mai ales în contextul în care Guvernul Grindeanu aprobase OG 38/2017, care făcea mai ușoară finanțarea cluburilor sportive din bani publici, dar și în contextul în care alte primării din țară alocă sume serioase sportului și nu se confruntă cu aceleași probleme.
La prima vedere s-ar fi putut spune că judecătorii au avut ceva cu sportul timișorean, însă decizia magistraților a intrat în posesia reporterilor tion.ro și arată altceva.
Astfel, Curtea de Apel nu contestă legalitatea asocierii dintre municipalitate și cele patru cluburi, ci modul în care aceasta a fost făcută.
„Curtea de Apel nu contestă legalitatea asocierii Consiliului Local Timișoara în virtutea dispozițiilor OG nr. 26/2000, însă în domeniul sportului reclamanții aveau a respecta dispozițiile Legii nr. 69/2000, atât în ce privește asocierea, cât și cu privire la modalitățile de finanțare a activităților sportive de la bugetele locale, în virtutea principiului de drept specialia generalibus derogant”, se arată în decizia judecătorilor timișoreni.
Specialia generalibus derogant este un principiu juridic care implică faptul că norma specială e cea care derogă de la norma generală și că norma specială este de strictă interpretare la cazul respectiv. Mai mult, o normă generală nu poate înlătura de la aplicare o normă specială.
Astfel, judecătorii au constatat că între Consiliul Local și cele patru cluburi nu a fost încheiat un contract.
„Curtea de Apel constată că, deși a existat aprobarea Consiliului Local al Municipiului Timișoara pentru finanțarea structurilor sportive de drept privat, iar sumele destinate finanțării acesteia au fost prevăzute și aprobate în bugetul local al Municipiului Timișoara (…), nu au fost respectate dispozițiile Legii 69/2000, în sensul perfectării unui contract pentru finanțarea programelor sportive de utilitate publică din alocații de la bugetul local”, se mai arată în motivarea instanței.
Însă și mai grav, banii din bugetul local au fost acordați fără documente justificative, mai spun judecătorii timișoreni.
„Curtea de Apel constată că în fapt nu a existat un contract perfectat între părțile implicate care să prevadă clar drepturile și obligațiile lor, modul de finanțare, etc. Din documentele anexate la dosarul cauzei rezultă că asociațiile beneficiare au solicitat, prin crereri, sume de bani care ulterior au fost onorate prin ordine de plată, fără a exista documente justificative”, concluzionează instanța.
Întrebat de aceste aspecte constatate de judecători, Robu a spus că secretarul primăriei este cel care ar fi trebuit să vegheze la legalitatea asocierii, iar acesta a avut o anumită interpretare a legii.
„În România, iată, te trezești că se consideră că ai creat prejudicii, deși procedezi cu respectarea cu sfințenie a tot ce se înțelege că reprezintă legea. Legea este interpretată de juriști, asta este menirea lor, toți au spus că a fost legală acea modalitate de finanțare. Secretariatul primăriei, care, conform Legii administrației publice locale, este învestit cu atributul de a da aviz de legalitate, a considerat de asemenea că este legal.
În alte instanțe judecătorești din țară, de asemenea, judecătorii au considerat că este legală finanțarea, exact această modalitate, ei bine, Curtea de Conturi și instanțele judecătorești au considerat că nu este legală modalitatea. Câtă vreme în țara asta nu există legi clare, ca să ai siguranță că atunci când faci un lucru și-l faci cu bună credință, fără niciun interes personal, ci numai pentru interesul public și, repet, cu totală bună credință, tu nu ai garanția că iese bine. Asta este situația în România de astăzi. Drept urmare, eu mi-am șters de pe agenda de obiective finanțarea sportului, prin diverse structuri”, a spus Robu.
Duminică vom publica un articol în care vom arăta ce planuri are Nicolae Robu cu sportul timișorean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!