Potrivit celor de la Salvații Copiii, multe dintre decesele infantile ar putea fi evitate. De exemplu, cele intervenite la copiii care au o greutate mică la naștere sau care au o vârstă de gestație de sub 36 de săptămâni. Problemele aferente acestor cazuri au putea fi dacă nu prevenite, măcar ținute sub observație încă din timpul sarcinii.
Salvați Copiii România lucrează încă din 2010 pentru a rezolva o parte a acestor probleme. Mai exact, a creat, împreună cu medici de familie, asistenți sociali și mediatori sanitari, o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate – medicale, sociale și educaționale – la nivel local. Echipele asociației au ajuns, în decursul acestor ani, în 70 de comunități rurale defavorizate, din 20 de județe, ajutând 90.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.
Caravană la Checea
O altă soluție, una mai recentă în care sunt implicate și alte entități, presupune organizarea unor caravane de control în mediile defavorizate. O oprire a avut loc la comuna Checea, una care este încadrată în rândul zonelor rurale marginale. La această acțiune au participat, pe lângă specialiștii locali ai Organizației Salvați Copiii România, și medici voluntari din cadrul Asociației Caravana cu Medici Filiala Timiș, iar sprijinul financiar a fost oferit de PENNY. Mamele, gravidele și gravidele minore din comună au fost consultate gratuit și au beneficiat de recoltări, ecografii transvaginale, ecografii abdominale și sesiuni de informare cu privire la sănătatea în timpul sarcinii și îngrijirea nou-născutului.
„Gravidele din comunitățile vulnerabile se confruntă cu discriminare și cu un acces limitat la servicii medicale. Această situație pune în pericol atât sănătatea lor, cât și cea a nou-născutului. Este extrem de important să ne implicăm în aceste comunități și să dezvoltăm politici publice coerente, care să reducă discrepanțele existente”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii România.
Caravana de control pentru fetele și femeile din zonele rurale nu se va opri doar la Checea. Per total, ținta acesteia este de a ajuta aproximativ 2.000 de fete și femei vulnerabile din zonele rurale defavorizate din județele Timiș și Mureș.
Printre obiectivele intervenției se numără: îmbunătățirea stării de sănătate pentru fete și femei în timpul sarcinii și reducerea cazurilor de mortalitate infantilă; sprijin material, prin oferirea unui kit de îngrijire pentru mamă și copil participantelor la caravanele medicale; crearea de parteneriate cu instituțiile relevante la nivel local și național pentru găsirea de soluții în vederea asigurării accesului la servicii socio-medicale de calitate pentru gravidele din zonele rurale defavorizate, respectiv prevenirii sarcinilor timpurii.
„Prin parteneriatul pe care îl desfășurăm cu Salvați Copiii ne dorim să ajutăm cât mai multe viitoare mame și femei din zonele rurale defavorizate să aibă acces la servicii de sănătate esențiale. Și vrem să mulțumim aici și clienților noștri, care au contribuit cumpărând jucării în cadrul campaniei Ferma de Pluș. Printr-un sprijin real oferit împreună acestor comunități, atât prin organizarea caravanelor, cât și prin donațiile de produse, sperăm ca cei mici să aibă un start în viață mai sănătos, alături de mamele lor”, a afirmat și Monica Coman, marketing team leader – advertising la PENNY România.
Date îngrijorătoare în comunitățile defavorizate
Cei de la Salvați Copiii prezintă și alte date îngrijorătoare relevate de analiza acestora privind situația accesului gravidelor din comunități defavorizate la servicii medicale:
- 25% dintre gravidele vulnerabile nu au asigurare medicală;
- 33% dintre gravide afirmă că nu au făcut analizele recomandate de când sunt gravide. Lipsa banilor este principalul impediment menționat;
- Doar 4 din 10 gravide afirmă că toate analizele au fost gratuite;
- Doar 4 din 10 afirmă că au folosit până acum o metodă contraceptivă. În ceea ce privește sursa informațiilor, familia rămâne un factor important, de asemenea procentul celor care spun că nu au fost informate este în continuare ridicat;
- În cazul abandonului școlii, 76% dintre femei renunțaseră la școală înainte de sarcină, 18 în timpul sarcinii iar 7% după naștere;
- 2 din 10 persoane identifică veniturile din munci ocazionale ca principala sursă de venit a gospodăriei.
Alte statistici îngrijorătoare, ale Institutului Național de Statistică, sunt și cele privind contextul general:
- Rata natalitații la fetele cu vârsta între 10-14 ani s-a dublat între 1990 şi 2020, de la 0,18% (procent de naşteri la fete de 10-14 ani din totalul naşterilor din România) la 0,37% în 2020;
- Între anii 2011-2019, rata medie de naşteri la adolescente de 10-14 ani a fost 0.31%; 23 de județe au avut o rată mai mare decât media națională în această perioadă (54,8%);
- Conform datelor Băncii Mondiale, rata crescută a naşterilor la adolescente în vârstă de 15-19 ani singularizează România şi Bulgaria în rândul țarilor UE;
- Peste 40% din decesele la copiii sub 1 an s-au înregistrat în rândul copiilor care la naștere aveau o greutate mică sau/și o vârstă de gestație sub 36 de săptămâni.
Trimite articolul
X1745 locuitori, dintre care 650 inlocuitori. Sa se afle cati de genul masculin sunt intre acesti inlocuitori.
Evident ca nu isi fac la ce preturi sunt. Desi esti asigurat de stat, nu ti se deconteaza mai nimic. Pentru cei care au salariul minim pe economie, 2-300 ron pentru analizele de rutina reprezint intre 10-15% din venit.
Un sistem infect, menit sa jecmaneasca de bani cetatenii. S-a schimbat guvernul azi. A plecat maciuca si a venit salvatorul Ciolacu. Credeti ca se va schimba ceva pt femeile insarcinate sau pentru mame? Absolut nimic.
Mure statului roman! Multa mura tuturor de la Cotroceni si la cat mai multe cucuvele cantatoare la capataiul fiecarui politician!
-
#au fost alesi!
#da’ alegatoru n’are dom’le nicio responsabilitate! dap, iresponsabili. ei au doar “emotii”, ca e greu sa te informezi, mai bine te lasi “informat”.
#proiecte de legi in parlament de la “opozitie”(😂)? Nu? Bine atunci🤪
#🤪