Proiectul pentru MultipleXity este de câteva luni în lucru și ar trebui să fie gata anul viitor. Nu se știe exact când începe șantierul. Inițial, primăria a vrut să facă amenajările cu bani din bugetul local, dar primarul în funcție Nicolae Robu spune acum că CNI ar putea prelua investiția.
Primăria Timișoara ar fi transmis către Compania Națională de Investiții o listă de obiective, printre care și „Centrul pentru artă, tehnologie și experiment Multiplexity de pe bd. Take Ionescu nr. 56-58”, care a fost inclus pe lista de sinteză a subprogramului „Așezăminte culturale”, aprobată în luna septembrie.
Tot aici mai sunt incluse și alte obiective: lucrări de reabilitare la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, extindere corp de clădire C1 Școala Gen. nr. 7, reabilitare corp clădire Liceul Lenau str. Gheorghe Lazăr nr. 22-30 și construire clădire în regim P+1E la Școala Gen. nr. 13.
Faptul că toate aceste investiții au fost incluse pe lista sinteză a CNI nu înseamnă că ele se și fac cu bani de la București. Potrivit autorităților, „finanțarea obiectivelor se va realiza în funcție de alocațiile bugetare”. Prin urmare, dacă CNI nu are bani, primăria va trebui să găsească o soluție.
În aprilie ar trebui să fie gata proiectul
MultipleXity are nevoie însă de cei mai mulți bani. Estimările arată că amenajările în curtea fostului sediu al STPT de pe Take Ionescu s-ar putea face cu 12 milioane de euro. Contractul pentru proiectare a fost semnat la sfârșitul lunii iulie a acestui an, în urma unui concurs de soluții. Documentația va fi pusă la punct de Biroul Individual de Arhitectură Șerban Daniel Lucian din Cluj-Napoca, care primește 2,96 milioane de lei cu tot cu TVA de la primărie. Vorbim despre documentație topo, documentații pentru obținerea avizelor și acordurilor, studii de teren și expertize tehnice, proiect tehnic de execuție, detalii de execuție. Practic, tot ce este necesar înainte de pornirea licitației pentru execuție.
Conform contractului, în 300 de zile de la data semnării ordinului de începere primăria ar trebui să aibă toate actele, ceea ce înseamnă că proiectul va fi gata prin primăvara anului 2021, în mai, iar abia apoi va putea fi pornită licitația de execuție și poate începe șantierul.
Cum Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană abia în anul 2023, atunci municipalitatea are timp să pună la punct cel puțin unul dintre obiectivele de infrastructură promise în dosarul de candidatură. Se lucrează între timp și la Centrul Multicultural Mărășești, în baza unui contract de peste 4 milioane de euro.
CNI are deja în desfășurare două mari proiecte pentru Timișoara: un stadion nou în locul arenei „Dan Păltinișanu” și o sală polivalentă de 16.000 de locuri în aceeași zonă.
Trimite articolul
X12 milioane de euro? nu am putea trimite banii aia la spitale? noi nu avem spitale, dar ne trebuie multiplexity, o mizerie de spalat bani.. din pacate, ma tem ca fritz nu o sa stopeze hotiile de genul asta, e prea mare aparatul, prea multe guri si buzunare… cine sunt persoanele care s-au infiletat in acest multiplexity si cu ce se ocupa? ce le recomanda? poate ne uitam si noi mai atent
500 000 Euro proiectarea …. nici macar P.U.G. – ul orasului unde au lucrat 3 firme mari, cu zeci de angajati, aproape 10 ani nu a costat atata. Sincer sa fiu la pretul asta venea mai mult ca sigur orice firma de tot de proiectare/arhitectura din lume …. si lucrarea a fost castigata de un P.F.A. (Persoana Fizica Autorizata), mi se pare o gluma proasta … inclusiv suma de 12 mil Euro suna a sifonare grandioasa de bani publici.