MUSICOOLT este organizat de către șapte compozitori din patru orașe ale țării. Doi dintre ei sunt din Timișoara – lect. univ. Gabriel Almași, recent câștigător al Premiului Uniunii Compozitorilor pentru anul 2020, și conf. univ. Gabriel Mălăncioiu, ambii compozitori și cadre didactice ale FMT-UVT. Aceștia vor să arate că muzica nouă (contemporană) poate fi înțeleasă și de către publicul nespecializat.
„Muzica contemporană nu este deloc ermetică şi inaccesibilă publicului nespecialist, ci din contră: ea este vie, colorată și capabilă să genereze emoții puternice. Nu trebuie să fii muzician ca să te îndrăgosteşti de muzica contemporană, nici nu trebuie să ai vreo pregătire muzicală prealabilă pentru a te bucura de cele mai moderne limbaje muzicale. Trebuie să ai doar urechi curioase şi minte deschisă”, transmite echipa proiectului MUSICOOLT.
Primul eveniment va avea loc pe 8 aprilie și este realizat de compozitorul Gabriel Almași. Va avea tema „Mersul trenurilor în muzică”, centrată în jurul unor selecții muzicale subiective. Unele dintre acestea având ca sursă de inspirație directă chiar trenul.
„Muzica poate fi asemănată unei călătorii cu trenul. Pornești dintr-un punct și ajungi la o destinație. Pe parcurs întâlnești tot felul de peisaje, unele sunt deja cunoscute (poate dintr-o călătorie anterioară) iar altele sunt noi. Pe de altă parte, istoria muzicii seamănă cu o gară de triaj, unele muzici rămân în depou, iar altele au o cale lungă și străbat continente.
De-a lungul timpului o serie de compozitori au schimbat macazul, iar în secolul XXI liniile au devenit foarte complexe. Unele se împletesc sau merg în paralel, se închid sau se deschid altele noi. Iar trenul funcționează datorită oamenilor! Dacă compozitorii se îngrijesc de linii și destinații, atunci putem spune că locomotiva este condusă de către interpreți (dirijori, instrumentiști) și muzicologi, iar pasagerii sunt melomanii. Unii coboară la prima stație, poate pentru a lua alt tren, iar alții călătoresc cu un singur tren o viață întreagă”, spune Gabriel Almași, pe Facebook.
Întâlnirile MUSICOOLT vor avea loc din două în două săptămâni, joi seara, de la ora 19, pe platforma ZOOM, fiind transmise live şi pe pagina de Facebook a proiectului. Până pe 1 iulie iubitorii de muzică pot participa la aceste evenimente.
Programul întâlnirilor:
- 8 aprilie: Mersul trenurilor în muzică – Gabriel Almaşi (Timişoara)
- 22 aprilie: Mierla staccato – Gabriel Mălăncioiu (Timişoara)
- 6 mai: Cum prepari un pian: rețete pentru o ureche gurmandă – Diana Rotaru (Bucureşti)
- 20 mai: Curiosul caz al minimalismului muzical: ce auzim și ce ascultăm – DanDe Popescu (Bucureşti)
- 3 iunie: Corul cum nu l-ați mai auzit – creația a cappella în sec XX-XXI, între tradiție și experiment – Șerban Marcu (Cluj-Napoca)
- 17 iunie: Intertextualitatea – povestea din spatele muzicii secolelor XX și XXI – Cristian Bence-Muk (Cluj-Napoca)
- 1 iulie: Muzica religioasă în creația compozitorilor contemporani – Ciprian Ion (Iaşi)
MUSICOOLT este realizat în parteneriat cu Universitatea de Vest Timişoara – Facultatea de Muzică și Teatru, Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iaşi – Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice.
Trimite articolul
XPentru mersul trenurilor in muzica vedeti After Crying – Viaduct.
Daca nu dau si “manele electro” ii degeaga pentru contemporani…