Trupa Phoenix s-a înființat în anul 1962 la Timișoara.
„Phoenix a valorificat folclorul arhaic românesc și este o formație de etnorock, cunoscută în Occident ca Transsylvania Phoenix. Înființată în anul 1962 la Timișoara, Phoenix a fost deschizătoare de drumuri în muzica adresată publicului larg în România celei de a doua jumătăți a secolului al XX-lea. Membrii formației au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului. Traseul stilistic al formației a pornit de la muzică beat, evoluând spre rock psihedelic și de aici către hard rock, cu un număr de experimente de rock progresiv. În anii 1970, efectele schimbărilor politice din țară asupra vieții culturale au dus la destrămarea multor formații de gen. Între cele care au continuat prin adoptarea unui stil nou, Phoenix a avut una dintre cele mai neașteptate evoluții, dând naștere subgenului rock numit etno rock, inspirat din folclorul arhaic românesc”, se arată pe site-ul oficial al legendarei formații.
Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJT, a transmis, luni, că formația Phoenix va avea muzeu în Bastion.
„Respectăm istoria Timișoarei și cred că avem datoria de a ne promova valorile, de aceea, în plenul Consiliului Județean voi susține alocarea unui spațiu în cadrul Bastionului Theresia pentru realizarea unui muzeu al legendarei trupe rock Phoenix. Astăzi a fost publicat proiectul de hotărâre conform căruia spațiul expozițional va trece în administrarea Muzeului Național al Banatului începând cu data de 1 iulie 2024. Votul consilierilor județeni va fi în cadrul plenului ordinar, până atunci, așteptăm părerile timișorenilor despre cum putem operaționaliza mai bine cei 160 de metri pătrați. Vrem să păstrăm memoria modului în care trupa Phoenix a deschis drumuri în muzică și a dus spiritul Timișoarei la cel mai înalt nivel”, a precizat Proteasa.
Vă reamintim că și celebrul caricaturist Ştefan Popa Popa ’S are muzeu în Bastion.
Muzeul Popa’S face parte din cadrul Compartimentului Arte –Vizuale, a Muzeului Naţional al Banatului şi se află în Bastionul Theresia (în curtea bastionului). În muzeu pot fi văzute caricaturi, fotografii, scrisori, documente şi distincţii importante.
Trimite articolul
XCe chestie! In mai ’05 la Top T Buzau, am fost invitat la conferinta de presa a trupei, iar la urma a venit Covaci sa’mi multumeasca pentru faptul ca venisem din Canada. I’am zis atunci si ca o cunoscusem si pe mama lui la finele anilor ’80 si ca dumneaei imi oferise pe atunci sa iau dintre poze dar am refuzat spunand ca mai bine sa fie pentru toti, ca poate se face vreodata muzeu. Covaci a dus atunci aratatorul stang la tampla si a rostit ingandurat “Muzeu!” si a adaugat, zambind “Mai discutam!”. Acum insa regret ca n’am luat atunci. Daca stiam ce avea sa urmeze la finele lui mai ’92, mai bine mai degraba luam atunci, tocmai sa fie pentru asa muzeu.