Muzeul Apei, aflat în Timișoara, pe Calea Urseni numărul 26, se va deschide curând publicului larg. Prima uzină de apă a Timișoarei revine în viața comunității, în urma unui amplu program de intervenție și reabilitare, realizat de compania Aquatim.
„În lunile următoare, Muzeul Apei va fi transformat, dintr-un obiectiv reabilitat de patrimoniu, într-un loc viu, ce va spune vizitatorilor săi povestea apei și va găzdui numeroase activități culturale și educaționale, de la ateliere până la expoziții, concerte și spectacole new media art. Un website dedicat, un traseu de vizitare cu parcurs explicativ și ghidaj audio multilingv și un festival propriu, intitulat „Seri de vară la Muzeu”, sunt câteva dintre propunerile proiectului pentru activarea acestui spațiu inedit și integrarea sa în rețeaua culturală. Activitatea muzeului va fi orientată către comunitate, accesibilizarea și democratizarea culturii, proiectul facilitând crearea unui instrumentar de mediere culturală pentru dezvoltarea și diversificarea publicului. Perioada de implementare este 1 mai – 31 decembrie 2023, iar valoarea totală a proiectului este de 1.500.000 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 1.275.000 lei”, a precizat, marți, Loredana Leordean, coordonator comunicare proiect Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei.
Vineri, 9 iunie, va avea loc inaugurarea Muzeului Apei, cu un eveniment destinat mediului cultural local, partenerilor și susținătorilor proiectului.
Primul eveniment public va avea loc sâmbătă, 10 iunie, când muzeul va găzdui conferința de specialitate Ziua Internațională Art Nouveau la Timișoara: rolul patrimoniului în actul cultural. Accesul este gratuit și se face pe bază de înscriere prealabilă online.
Muzeul va fi deschis publicului larg din 17 iunie, programul de vizitare pentru luna iunie incluzând două zile pe săptămână – marți, între orele 15-18 și sâmbăta, între orele 11-14.
Din luna iulie, programul va fi extins, urmând a fi anunțat ulterior de reprezentanții Aquatim. Accesul va fi gratuit.
Muzeul Apei pune în valoare patrimoniul industrial Secession (1914) al fostei Uzine de Apă Urseni.
„La confluența dintre științe, tehnologie și arte, muzeul va fi un spațiu al experimentării și creativității interdisciplinare, în care apa, ca element vital, redevine liant social, obiect de investigație și sursă de inspirație”, a mai transmis Loredana Leordean.
Fundația Aquatim, al cărei unic membru fondator este Aquatim SA, a realizat proiectul Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei, ce face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Acesta este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Trimite articolul
XFelicitări! Un obiectiv ce aștept cu nerăbdare să-l vizitez
o porcărie mai mare nu am vazut…ce sa vezi acolo? niște tevi și niste robinete?
-
Lasa boss, ca nu e de tine. Stai si sparge seminte in fata blocului.
U.z.i.n.a. O.Z.N.