Proiectul „UnLoc pentru cultură: incluziune și diversitate” vizează creșterea calității vieții adulților cu dizabilități prin facilitarea participării lor active la viața culturală, artistică și educativă, asigurându-le accesul egal în comunitate.
Agenda evenimentului este următoarea:
- 16:30 – 17:30
Dezbatere publică – Perspective comune: drepturile și participarea persoanelor cu dizabilități la viața culturală a comunității.
Scopul dezbaterii publice este facilitarea unui dialog deschis și constructiv între persoanele cu dizabilități și cele fără dizabilități, cu privire la drepturile și participarea acestora la viața culturală a comunității, aducând împreună diverse perspective și experiențe, promovând înțelegerea și creșterea conștientizării în rândul comunității.
- 17:30 – 19:00
Expoziție fotografică – Perspective ne/văzute: dincolo de eticheta dizabilității
„Scopul expoziției este de a aduce în prim-plan experiențele, talentele și emoțiile persoanelor cu dizabilități prin intermediul fotografiei, contribuind la schimbarea percepțiilor și etichetărilor negative asociate acestora”, au transmis organizatorii.
Expoziția reunește doi artiști fotografici recunoscuți la nivel național. Este vorba despre Vasile Dorolți din Baia Mare, care va prezenta publicului timișorean lucrările realizate în orfelinate în anii 1980 (fotografiile reprezintă, copii fiind atunci, adulții cu dizabilități de acum), și timișoreanul Cristian Tzecu, ce documentează deja viața celor cu dizabilități și va realiza o serie de fotografii special concepute pentru proiect și expoziție, și va include și o selecție de fotografii realizate de persoanele cu dizabilități din comunitate.
- 19:00 – 19:30
Lansare film-mărturie – Perspective ne/văzute: dincolo de barierele excluziunii
Potrivit reprezentanților Fundației de Abilitare Speranța, filmul va aduce la lumină perspectivele ne/văzute asupra vieții persoanelor cu dizabilități, filmul având un rol important în educarea publicului, generarea de empatie și promovarea incluziunii sociale.
Proiectul „UnLoc pentru cultură: incluziune și diversitate” este finanțat de către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități prin apelul de proiecte ONG 2023.
Fundația de Abilitare Speranța este o organizație nonguvernamentală, furnizor acreditat de servicii sociale, cu peste 30 de ani de experiență în sprijinul persoanelor cu dizabilități și al familiilor lor, contribuind la incluziunea lor socială și la creșterea calității vieții lor, precum și la schimbarea atitudinii și mentalității față de acestea.
Începând cu 2019, prin programul UnLoc, oferă servicii sociale licențiate (echipă mobilă, locuințe protejate, centru pentru viață independentă) în sprijinul adulților cu diferite tipuri de dizabilități, instituționalizați sau în risc de (re)instituționalizare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!