În toamna anului trecut, consilierii locali au adoptat documentația pentru lucrările necesare pentru „Refuncționalizarea clădirii din funcțiunea de spital de dermatologie în clădire cu funcțiunea de spațiu multicultural”. Ar fi nevoie de aproape 27,4 milioane de lei, cu tot cu TVA, adică aproximativ 6,2 milioane de euro, dar și de 24 de luni de lucrări pentru transformarea fostului spital într-un spațiu în care să funcționeze mai multe instituții de cultură.
„Destinaţia iniţială a imobilului a fost de spital municipal, primul din România, cu 24 de ani înaintea Vienei şi cu 34 de ani înaintea Budapestei. Conform Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii, se propune reabilitarea imobilului având ca scop protejarea valorii de patrimoniu, modificarea funcționalităţii clădirii din spital de dermatologie în clădire cu spaţii pentru activităţi culturale şi introducerea clădirii în circuitul funcţional public al zonei Cetatea Timişoara. Finanţarea investiţiei se va face din bugetul local și surse atrase”, este scris în hotărârea adoptată încă din septembrie 2015 de consilierii locali.
Practic, aleșii și-au dat acordul pentru transformarea clădirii, urmând ca specialiștii primăriei să dea drumul proiectului tehnic și documentației de execuție, pe baza căreia să fie scoasă la licitație lucrarea.
Până acum nu s-au întâmplat însă prea multe. Potrivit primarului Nicolae Robu, se așteaptă un aviz de la Ministerul Sănătății, pentru ca imobilul să fie scos din circuitul medical.
„Aștept demult de la Ministerul Sănătății avizul pentru scoaterea clădirii din circuitul medical. Am înțeles că, de vreo trei săptămâni, hârtia este scrisă, e la semnat, dar nu am primit-o încă. În momentul în care o primim, putem să dăm drumul proiectului. Vrem să facem niște amenajări interesante, care să facă imobilul potrivit pentru sediul Institutului Francez, al Centrului Cultural German, un centru pentru tineret. Curtea interioară va fi pusă în valoare, e un proiect interesant”, a declarat edilul șef pentru Tion.ro.
Potrivit proiectului adoptat anul trecut, în clădirea care a găzduit Clinica de Dermatologie ar urma să fie spații pentru birouri, săli de clasă, o sală de conferință și spații muzeale, făcându-se referire la un muzeu care să prezinte vizitatorilor istoria Cetății Timișoara. Banii pentru transformarea imobilului ar urma să fie luați din bugetul local.
„Vrem pe bani de la buget. Oricum, nu vom ajunge să facem lucrări efective decât în al doilea semestru al anului, va fi pe buget multianual. Proiectul e frumos. Eu mi-aș fi dorit să supraînălțăm clădirea, ca să ajungă la nivelul celorlalte clădiri din zonă, pentru că este singura cu un etaj și destul de înghesuit. O făceam cât Spitalul Militar, atât, încă un etaj. Am renunțat la idee totuși”, a conchis Robu.
În prezent, în fostul sediu al Clinicii de Dermatologie mai funcționează Radioterapia Spitalului Municipal. Dermatologia a fost mutată în fostul sediu al Universității Tibiscus de pe strada Daliei din Complexul Studențesc.
Articole pe aceeași temă:
A fost inaugurat noul sediu al Clinicii de Dermatologie din Timisoara. Deocamdata sta gol
Clinica de Dermatologie din Timisoara dispare de pe Marasesti
Muzeul Cetatii Timisoara – cladirea Clinicii de Dermatologie de pe Marasesti devine partial muzeu
Citiți principiile noastre de moderare aici!