Conform celor de la Muzeul Național al Banatului, se împlinesc 303 ani de când Timișoara s-a reîntors în Europa, după mai bine de un secol și jumătate de stăpânire otomană.
„Asediul Timișoarei începe la sfârșitul verii lui 1716, la 28 august, imperialiștii stabilindu-și tabăra la Beregsău, în apropierea Timişoarei. În ziua de 16 septembrie, prinţul Eugeniu de Savoya adresează turcilor o somaţie de predare, fără răspuns însă. La 1 octombrie 1716 are loc un asalt în urma căruia suburbia Palanca Mare, incendiată de turci, ajunge în mâinile austriecilor. A urmat atacul decisiv asupra porţii Forforos, devenită mai târziu «Poarta Prinţului Eugen». Garnizoana turcească nu a putut face faţă, iar pe 12 octombrie 1716, este nevoită să predea cetatea. Ieşirea trupelor turceşti din Timişoara s-a făcut pe data de 17 octombrie 1716, pe poarta Belgradului. Intrarea lui Eugen de Savoya, ca învingător în cetatea Timişoara s-a făcut în 18 octombrie, ziua de naştere a prinţului”, scriu reprezentanții Muzeului Național al Banatului pe Facebook.
Trimite articolul
XProbabil că autorul de pe Facebook se referă la ”imperialii” (adică trupele imperiale), nu la … ”imperialiști” !! De cei din urmă nu se auzise pe atunci. Dar oricine poate greși.
Asta pana la 1 decembrie 1918 cand Banatul a plecat definitiv din Europa. Sau poate li se face mila austriecilor si ne iau inapoi. Si atunci nu va fi fost definitiv.
Chiar asa, cíne este incultul ăsta cu imperialistii ? Măi, măi!!!!