Deși se discută de multă vreme despre Muzeul Revoluției, oficialii Ministerului Culturii abia acum au trimis o hârtie oficială către Primăria Timișoara. Edilul-șef susține că a primit, miercuri, 27 ianuarie, un document promițător de la București.
Practic, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, cere municipalității să găsească o clădire mai centrală pentru memorial, anunțând autoritățile locale că a alocat deja 1 milion de lei pentru studii și că proiectul beneficiază de 3 milioane de euro, fără TVA, bani dintr-un proiect prin care ministerul a luat un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Reprezentanții Primăriei Timișoara au pus deja ochii pe clădirea plină de graffiti de pe strada Vasile Alecsandri, aflată la doi pași de Piața Libertății, care a fost și sediu PP-DD. Se lucrează deja la un proiect pentru înălțarea imobilului.
„Urmează să se facă o analiză. Noi oricum avem lansat proiectul de supraînălțare și de punere în valoare a ei și, dacă ea va fi potrivită pentru Muzeul Revoluției, atunci noi suntem dispuși s-o alocăm pentru așa ceva. Este clădirea primăriei, nu are nicio problemă, este liberă de sarcini, și este un loc central, foarte ușor accesibil. Eu am dat și în scris că această clădire este la dispoziție. Dacă în urma unei analize care urmează să fie făcută de specialiști se ajunge la concluzia că totuși nu este potrivită, din cauza modului în care sunt spațiile… vom căuta alta”, a declarat primarul Nicolae Robu pentru Tion.ro.
Edilul Timișoarei susține că dacă această clădire nu este potrivită, se va căuta alta. Se poate folosi chiar și clădirea Primăriei Vechi, mai ales partea care nu este la dispoziția Facultății de Muzică. În plus, mai pot fi mutate diverse instituții de acolo.
„Ministerul Culturii implementează cu succes două programe de reabilitare a clădirilor de patrimoniu și de reconstrucție și modernizare a edificiilor ce găzduiesc instituții de cultură de relevanță națională, cu sprijinul financiar al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Programele cuprindeau, inițial, un număr de 20 de obiective cărora li s-a adăugat, la inițiativa parlamentarilor de Timiș și prin demersurile întreprinse de Ministerul Culturii, un nou obiectiv vizând Muzeul Național al Revoluției Române. Astfel, prin Hotărârea Guvernului nr. 649/2014 a fost amendat Acordul-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru finanțarea «Proiectului privind finalizarea construcției, renovarea sau reabilitarea clădirilor culturale de interes public din România», în sensul includerii în lista de finanțare a Muzeului Național al Revoluției Române ca beneficiar al sumei de 3 milioane de euro, fără TVA, și care urmează a fi înființat la Timișoara, ca semn al recunoașterii rolului hotărâtor jucat de timișoreni în lupta eliberării de comunism”, se arată în documentul primit de edil.
De ce nu își doresc mai-marii de la București să deschidă Muzeul Național al Revoluției Române în clădirea Memorialului Revoluției din zona Oituz?
„Actualmente, în textul hotărârii, deși este prevăzută o clădire (situată pe str. Popa Șapcă nr. 3-5 și dată în concesiune Asociației Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989) ce se află în proprietatea ministerului, din motive juridice și tehnice, coroborat cu efortul de a nu pierde finanțarea alocată, ne dorim schimbarea acesteia cu un alt edificiu care să beneficieze de o amplasare centrală, în acord cu importanța temei muzeale, care să permită publicului un acces facil și care să beneficieze de interconectare cu alte obiective turistice, istorice și culturale. În virtutea celor prezentate, având în vedere statutul municipiului de oraș-candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană, cunoscând activitatea dumneavoastră în scopul modernizării urbei și remarcându-vă ca om profund atașat valorilor culturale și istorice, vă adresez cu încredere, domnule primar, rugămintea de a continua împreună dezvoltarea acestui remarcabil proiect prin identificarea unui posibil imobil față de care municipalitatea ar putea decide transferul în proprietatea Ministerului Culturii în scopul reabilitării și modernizării acestuia și amenajării Muzeului Național al Revoluției Române”, mai scrie în adresa semnată de ministrul Culturii.
Reprezentanții Primăriei Timișoara află abia la final că ministerul a alocat 1 milion de lei în bugetul actual al instituției pentru documentația tehnico-economică aferentă investiției.
„Această primă etapă este însă realizabilă pe parcursul acestui an, numai în măsura în care vom reuși, prin eforturi comune, îndeplinirea condițiilor sine qua non a identificării și legiferării statutului viitorului imobil destinat muzeului”, mai spune ministrul Vlad Alexandrescu.
Acesta mai este disponibil să trimită o echipă de experți ai Unității de Management a Proiectului, pentru discuții detaliate și vizite la fața locului. Așadar, mingea este acum în terenul primăriei.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!