De ani buni se vorbește despre un muzeu al Revoluției de la Timișoara, care ar urma să fie amenajat în clădirea garnizoanei din Piața Libertății. Au curs nenumărate promisiuni de la autorități, dar nu s-au făcut prea mulți pași concreți. În ianuarie 2021 a fost pornită prima licitație de proiectare, dar procedura a fost anulată în luna mai, pentru că cele patru oferte primite erau „inacceptabile și/sau neconforme”. Au venit de la Ardesign Co (subcontractant Ralph Appelbaum Associates, Inc. Zwieniderlassung Berlin), de la Rheinbrucke (terț Constructim), de la Popp & Asociații (subcontractant Pipe Design) și de la Vego Concept Engineering.
La prima licitație, Ministerul Culturii punea la bătaie 7,09 milioane de lei cu TVA, iar contractul trebuia să fie onorat în 30 de luni, inclusiv asistența tehnică acordată constructorului pe durata șantierului.
Cam aceleași firme și la a doua licitație
În iunie, Ministerul Culturii a lansat a doua procedură pentru „servicii de elaborare documentație de proiectare pentru execuția lucrărilor la obiectivul de investiție «Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989» (MNRA) și asistență tehnică din partea proiectantului pe parcursul execuției lucrărilor”.
Suma maximă la a doua licitație este în euro, nu în lei: 1,48 milioane de euro cu TVA. Contractul a fost redus la 24 de luni.
De data aceasta, Ministerul Culturii are trei oferte: Popp și Asociații (subcontractanți Pipe Design și Westfourth Architecture), Vego Concept Engineering și asocierea Ardesign Co (lider) cu Avitech Co (subcontractanți Ralph Appelbaum Associates, Inc. Zwieniederlassung Berlin). Sunt, în principiu, cam aceleași firme ca la prima procedură.
Un an pentru proiectare
Contractul va cuprinde mai multe etape, printre care studiul de fezabilitate, toate documentațiile pentru PUZ, precum și obținerea tuturor avizelor. Conform documentației, studiul de fezabilitate trebuie să includă diverse documentații: „studii pentru definirea experienței muzeale (proiectare și specificații tehnice), concepția muzeală și conținutul științific, expertiza tehnică pentru structură și instalații, studiul geotehnic și ridicarea topografică, auditul energetic, studiul istoric – arhitectural-urbanistic, relevee pentru toate specialitățile și devizul general”.
Se va realiza și P.A.C. (Proiectul pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire), P.O.E. (Proiect de Organizare a Execuției Lucrărilor) și documentații pentru obținerea tuturor avizelor necesare; P.T.E. (Proiect Tehnic de Execuție), inclusiv D.E. (Detalii de Execuție) pentru toate specialitățile: structură, arhitectură, instalații, inclusiv Plan SSM; Elaborare proiect post-execuție, respectiv documentație de tip „as built”.
Garnizoana e de doi ani la minister
Ministerul Culturii are de aproape doi ani vechea garnizoană din Piața Libertății și a reușit să pregătească doar o temă de proiectare pentru investiție. După ce va fi gata proiectul va putea fi pornită licitația pentru execuție.
Muzeul a fost cuprins și în Planul Național de Redresare și Reziliență, unde scrie că „o Românie modernă și europeană nu poate să se dezvolte drept decât dacă generațiile viitoare sunt conștiente de ororile trecutului, de aceea, pentru prima oară într-un program guvernamental sunt incluse muzeele memoriei: Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului, Memorialul Revoluției Decembrie 1989/Timișoara Capitală Europeană a Culturii, Închisoarea tăcerii de la Râmnicu Sărat, Memorialul Victimelor din Sighetul Marmației”.
Pe aceeași temă:
Ministerul Culturii caută iarăși proiectant pentru Muzeul Revoluției. Prima licitație a eșuat
Trimite articolul
XNu ne trebuie muzeul Revolutiei, o casa memoriala pentru cei care au murit pentru Libertate si Dumnezeu e destul, casa asta trebuie facuta de primarie, pe banii cetatenilor, nu cu bani de la Bucuresti, multumesc, nu ne trebuie, sa faca muzeul Revolutiei la Bucuresti, nu aici.
-
Timisorenilor nascuti pe aceste meleaguri ne trebuie acest Muzeu , in schimb tu te poti muta la Bucuresti …Noi vrem sa vedem amintirile din Revolutie spuse de Revolutionarii care au condus Revolutia …Revolutia nu s-a facut cu acei care au murit , victoria apartine celor vii care ne-au condus …Martirii sunt o categorie aparte , sunt Emblema Revolutiei .
Mai taie Fritz copacul ala uscat din piață? Măcar sa se facă ca cosește iarba și nu o fumează ca Catzu
-
Nu, e monument national, sa mai planteze cativa in jur