Sunt mai puțin de două săptămâni de când ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a venit la Timișoara și a anunțat că Muzeul Revoluției Anticomuniste de la Timișoara va purta numele unuia dintre eroii uciși în 1989 pe străzile orașului. Lepa Bărbat a murit în 17 decembrie, în Piața Libertății, după ce a fost împușcată din fosta garnizoană. Detalii, AICI!
În cele din urmă se pare că „Ministerul Culturii a revenit și a spus că va face o consultare cu toată lumea interesată de acest subiect și va fi un proces de consultare publică, în perioada următoare. (…) Probabil că era mult mai sănătos să facă această consultare înainte (…) Când decizia finală va fi clară și asumată de o masă critică relevantă pe acest subiect, se va expune publicului”, susține senatorul de Timiș Alina Gorghiu.
Mai multe asociații de revoluționari din capitala Banatului au cerut să fie organizată o întâlnire pe această temă, aceasta urmând să aibă loc „când situația legată de pandemie o va permite”.
Cu toată zarva pe marginea acestui subiect, noua conducere a Memorialului Revoluției a anunțat că refuză să își mute vreodată activitatea și arhiva în noul muzeu. Detalii, AICI!
„Cred că e nevoie să se armonizeze aceste păreri, dacă se pot armoniza (…) Timișoara merită un astfel de muzeu. Revoluția este un simbol pentru orașul nostru și trebuie să facem ceva, să tăiem această pisică în două, că unii nu vor sau că alții au alte păreri. Dacă stai la masa dialogului și nu găsești nicio soluție, până la urmă, cineva va trebui să ia o decizie. Și de memorial este nevoie, numai că ideal ar fi ca și muzeul, și memorialul să fie în același loc (…) Considerăm că este nevoie de un spațiu mult mai amplu dedicat acestui aspect, care să cuprindă și Memorialul Revoluției, cel existent, și tot ceea ce au făcut asociațiile de revoluționari”, a ținut să explice Alin Nica, președintele CJ Timiș.
Liderul CJ Timiș crede că muzeul ar putea fi gata chiar în 2023, an în care Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană.
Greu cu documentația
Aflat în campanie electorală pentru alegerile parlamentare, deputatul Ben-Oni Ardelean, implicat încă de la început în această poveste, explică de ce nu s-a făcut mare lucru până acum.
„Cu toată influența pe care am exercitat-o în spațiul public, abia după 7 ani am reușit să transferăm o clădire, nu la Primăria Timișoara, ci de la MApN la Ministerul Culturii. După transferul clădirii s-a încercat rapid să se treacă la faza de proiectare cu execuție în același timp. Specialiștii au spus însă că este imposibil să se meargă pe proiectare și execuție și trebuie defalcate cele două. S-a lucrat la un proiect de proiectare, împreună cu Universitatea București, proiect care a fost finalizat și care a intrat în linie dreaptă pentru avizări. Probabil că acesta va intra în licitație undeva în luna noiembrie, poate la începutul lunii decembrie. Urmează procedurile celelalte, pentru faza de execuție”, a precizat Ben-Oni Ardelean.
Problema este că… muzeul nu are proiect, de fapt. Are doar o temă de proiectare sau, cum zice deputatul de Timiș, „un proiect de proiectare”. Nici măcar Ben-Oni Ardelean nu crede că muzeul va fi gata în 2023.
„Am pus această întrebare la factorii de implementare. Cu puțin efort, cu o rapiditate pe procedură, există o variantă, dar e 50% – 50%. Dacă ne mișcăm puțin cu talent, ca să mă exprim nediplomatic, se poate ajunge să avem proiectul realizat”, a explicat acesta, care le-a transmis celor de la Memorialul Revoluției că funcționează „în casa Ministerului Culturii, sunt plătiți de Ministerul Culturii, iar obiecțiile pe care le ridică nu sunt justificate”.
În decembrie sunt 31 de ani de la Revoluția din 1989, iar despre muzeu se discută cam de zece ani. Memorialul Revoluției funcționează tot din 2010 în clădirea de pe str. Oituz.
Trimite articolul
XBen-Amin se misca cu multe ” tinere talente” ;ar fi cazul sa lase locul la altii ca el n-a facut nimic pentru Timis si Timisoara doar la brat cu Stefania Gorghiu.
Foarte frumos! Sper sa se termine cat mai repede!
Ardelean e singurul care s-a luptat pentru proiectul ast in guvernarile psd-iste. speram ca in mandatul asta, in sfarsit sa avem un Muzeu al Revolutiei la Timisoara.
tinel – cum le stii tu pe toate… Daca ai fi tu in locul lor ai fi mult mai bun… Si doamna Deaconescu – inca un articol exceptional. Foarte bine argumentat… Aveti dovezi clare ca nu se va deschide Muzeul… Doar ca nu le prezentati, mai bine rasuciti cuvintele altora… Mai mare dragul sa citesc aceste randuri…
Cand se doreste o amanare, se arunca “consultarea publica”. Sunt curios cine va fi impotriva acestui proiect. Mult blablabla. Suntem reprezentati de o fufa de Falticeni. Ce treaba are Gorghiu cu Timis-ul, in afara de rosul la ciolan???
Cu greu pot fi interpretate cuvintele parlamentarului altfel decat amenintari. Memorialul Revolutiei are o activitate de decenii. Vizibila. Cladirea aleasa pentru muzeu este intruchiparea reactionarismului in Timisoara. Cum sa faci un muzeu al Revolutiei acolo? Deciziile ar trebui sa apartina profesionistilor. Cei de la Memorial stiu, au fost pe strazi acum 30 ani.
Muzeu, pt ce? Timisorenii noi adora totalitarismul.
Nu inteleg de ce cladirea de unde s-a tras in 17 dec 89 acum apartine Ministerului Culturii , trebuie trecuta urgent la Primarie , atunci lucrurile se vor misca mai repede , asa cum ii acum tot vin de la Bucuresti ptr informari diferite persoane …la Primarie cu cladirea !!!