Încă un pas înainte pentru Muzeul Revoluției Anticomuniste la Timișoara. Deputatul Ben Oni Ardelean a anunțat că săptămâna viitoare va fi depus în Parlament proiectul prin care să fie înființată Instituția Muzeală. Este un pas necesar pentru recunoașterea viitoarei instituții de cultură. Deputatul de Timiș, implicat încă de la început în proiect, a cerut susținerea reprezentanților locali pentru viitoarele demersuri.
„Dorința timișorenilor a fost să aibă un muzeu al Revoluției, care nu doar să le reamintească ceea ce a fost, ci să demonstreze ce înseamnă libertatea și democrația. Am venit în 2012 cu acest proiect și am spus că tânăra generație trebuie să învețe ce înseamnă libertatea și democrația. (…) Din păcate, după 32 de ani de la Revoluție nu avem procesul încheiat și este o rușine pentru întreaga conducere pe care România a avut-o până în prezent. Important este că după atât timp am reușit să avem de la Ministerul Culturii clădirea care va găzdui Muzeul Revoluției Anticomuniste de la Timișoara. Dincolo de demersurile privind licitația de proiectare și execuție, este nevoie de înființarea Instituției Muzeale, care se înființează prin lege. Tocmai de aceea astăzi am venit să spunem că săptămâna care vine vom depune acest proiect. Este un proiect care trebuie depus în Parlamentul României, un proiect pentru care o să cer sprijinul tuturor reprezentanților României din Timișoara”, a declarat Ben Oni Ardelean sâmbătă, 18 decembrie, la Timișoara.
Deputatul PNL Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest Timișoara, a spus că generațiile următoare trebuie să își aducă aminte de Revoluția din ’89, iar un astfel de muzeu se impune, fiind o necesitate pentru România.
„Este un moment foarte important pentru Timișoara. Acest proiect va avea susținere totală din partea PNL, dar sunt sigur că va avea susținere și din partea altor partide. Se spune că un popor care își uită istoria este condamnat să o repete – de aceea acest muzeu o va ține vie în memoria noastră și a generațiilor următoare”, a declarat Pirtea. „Am mari speranțe pentru ceea ce va însemna acest muzeu pentru Timișoara și timișoreni”, a spus rectorul Universității de Vest în încheierea discursului său.
Proiectul de lege care urmează să fie depus în Parlament specifică că muzeul va pune accent pe evenimentele și importanța istorică a momentului 1989.
„Tema muzeului va fi centrată pe evenimentele Revoluției din decembrie 1989, începută la Timișoara în data de 16 decembrie și, în acest context, se va avea în vedere prezentarea atât clasică, cât și virtuală a acelor momente dramatice, de importanță istorică deosebită pentru România. Muzeul va adăposti exponate (obiecte, documente), aducând totodată în fața vizitatorului, prin intermediul realității virtuale, principalele etape temporale și spațiale ale evenimentului, așa cum acesta s-a desfășurat în întreaga țară”, se arată în proiectul de lege.
Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, cotat ca fiind un simbol pentru „o Românie modernă și europeană”, a avut până acum un drum anevoios. Despre înființarea sa se vorbește de mulți ani, însă au fost probleme cu fondurile sau cu găsirea unui proiectant.
Deși Ministerul Culturii avea încă din 2019 spațiul unde va fi amenajat muzeul – clădirea fostei garnizoane din Piața Libertății – abia în luna noiembrie a acestui an a găsit un proiectant. Astfel, proiectul tehnic al acestui obiectiv, care apare și în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va fi întocmit de o firmă din București care lucrează cu doi subcontractanți.
În PNRR se specifică că „o Românie modernă și europeană nu poate să se dezvolte drept decât dacă generațiile viitoare sunt conștiente de ororile trecutului, de aceea, pentru prima oară într-un program guvernamental sunt incluse muzeele memoriei: Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului, Memorialul Revoluției Decembrie 1989/Timișoara Capitală Europeană a Culturii, Închisoarea tăcerii de la Râmnicu Sărat, Memorialul Victimelor din Sighetul Marmației”.
Pe aceeași temă:
În sfârșit! Se lucrează la proiectarea Muzeului Național al Revoluției de la Timișoara
Muzeul Revoluției, slabe șanse să fie deschis în 2023. Deputat de Timiș: Să ne mișcăm mai cu talent
Trimite articolul
XDeocamdata Revolutia se comemoreaza la patinoarul lui Fritz din fata Operei!
Sa va fie rusine nenorocitilot! Cladirea Muzeului Banatului – Castelul Huniade e vai si amar de cel putin 15 ani si nu sunteti capabili sa faci nimic!
Faceti doar un joc de imagine pe spatele Revolutiei… sa va fie rusine!
Ce ar fi totuși dacă, respectând cronologia istorică, s-ar începe, după 15 ani de ruinare, cu renovarea castelului Huniade, adică Muzeul Banatului??? Povestea cu păstrarea urmelor de gloanțe e dinspre ridicol către jenant: o scuză pentru ce nu s-a renovat în peste 30 de ani; deci Muzeul stă încă bine…
Dan Negrescu.
-
Dar dacă se face pe bani europeni, nu vad de ce nu si un muzeu al revolutiei cu tehnologie ULTRAMODERNĂ, cu efecte multimedia, ca sa fie si tinerii curiosi să îi calce pragul. Sa pastreze memoria vie🧠
-
daca nu e cu holocaust, nu se vrea.
-
Ce se inghesuie sa se pozeze prostituatele jegoase ale partidului PNL ofiteri sub acoperire al securitati comuniste sri.
Ben Oni Ardelean un simplu fost Pastor Baptist doar in acte NU in fapte ca el este un smecher foarte mare si nu are nici un Dumnezeu. A termintat teologia baptista, a venit in TM din Hunedoara si apoi a inceput sa dea cu Biblia prin biserici in paralel cu Partidul PNL pana a primit voturi si acuma este un mare afacerist profitand de functia de parlamentar. Are terenuri in Timisoara si nu numai de milionae de EURO asta dupa ce a ajuns la putere. Face afaceri cu firma ROGERA care primeste contracte pentru toate spatile verzi din Timisoara si mai cateva orase.