Muzeul Satului Bănățean și Consiliului Județean Timiș au inaugurat joi, noua clădire multifuncționale a instituției de cultură, proiect de aproximativ 5 milioane de lei finanțat prin Programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 al ministerului.
Clădirea va fi folosită atât drept spațiu pentru expunerea imersivă a proceselor de restaurare și conservare, depozit de tranzit și de carantină, cât și ca spațiu pentru ateliere. Aici vor putea fi restaurate obiectele Muzeului Satului Bănățean, dar și ale altor instituții de cultură sau și ale cetățenilor.
„Muzeul Satului Bănățean are 15 hectare și suntem una dintre instituțiile care avem loc pentru dezvoltare. Lucrul acesta l-a înțeles și Consiliul Județean Timiș și ne-a sprijinit în a demara lucrările unui astfel de depozit-atelier și vom continua cu laboratoarele propriu-zise. E prevăzut un etaj la clădirea aceasta. (…)
Niciunul dintre celelalte muzee nu au un spațiu adecvat pentru desfășurarea unor astfel de lucrări. Există o mare necesitate din partea mea și din partea specialiștilor, a muzeelor, în special pentru conservarea, restaurarea obiectelor de patrimoniu, dar și din partea marelui public, a timișorenilor sau a locuitorilor din județ sau din zonă care își doresc conservarea sau restaurarea propriilor bunuri moștenite din lemn, pânză, ceramică și așa mai departe.
În momentul în care un astfel de laborator este finalizat, toate aceste lucrări pot fi făcute inclusiv pe bani – pentru că orice lucrare trebuie plătită –, dar în primul rând laboratoarele vor fi destinate pentru conservarea, restaurarea bunurilor de patrimoniu pe care le avem noi și colegii noștri de la din muzeele din Timișoara”, a declarat Dorel Micle, managerul Muzeului Satului Bănățean.
Deocamdată, sunt funcționale depozitul de tranzit și de carantină și zona de atelier, dar se așteaptă și o etapă a doua, în cadrul căreia să fie realizate și etajul clădirii, unde să fie și laboratoarele.
În cadrul evenimentului au fost și câteva demonstrații ale tehnicilor și posibilităților de restaurare ale atelierelor noii clădiri: atelier de pictat icoane, de împletit nuiele, de cioplit în lemn, de cusut costume tradiționale, printre altele.
foto: Tion
A fost tăiată și panglica
La momentul tăierii panglicii au asistat și câțiva reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș – vicepreședintele Alexandru Proteasa, deși inițial era anunțată prezența Alin Nica, dar și angajați responsabili de proiect – și ai constructorului. Rolul de „entertainer” i-a aparținut lui Viorel Coifan, fostul președinte CJT și în prezent consilierul personal al lui Nica.
„Până acum aproape 30 de ani, Muzeul Satului aparținea de Muzeului Banatul, nu erau separate. Ideea a fost să le separăm pentru că Muzeul Satului avea potențial de autofinanțare destul de ridicat, adică putea să organizeze fel de fel de lucruri, care erau și finanțabile, pe când Muzeul Banatului are în primul rând o vocație de conservare. La Muzeul Satului s-au făcut o serie de investiții, dintre care cea mai recentă este aceasta pe care o vedeți.
Ideea a apărut în anul 2021. Aveam o serie de ateliere răzlețe de conservare (…), dar nu era un loc unde să se integreze aceste activități”, a declarat Viorel Coifan.
„Știm din cadrul echipei Consiliului Județean că a fost investiția cu cel mai mare risc din toate cele investiții pe care le-am avut cu bani alocați de la Ministerul Culturii. Au fost alocați 32 de milioane de lei pentru investiții în ceea ce privește infrastructura și achizițiile pentru dotarea subordonatelor de cultură cu bani de la minister pentru sprijinul Programului Capitală Culturală Europeană. Din cei 32 de milioane de lei, am avut alocați aici 5 milioane de lei și termenul de finaliare era 30 iunie. Undeva în februarie s-a dat ordinul de începere a șantierului, deci a fost cu foarte mari emoții”, a urmat, ulterior, Proteasa.
Lucrările – întârziate, dar ridicate în „timp record”
La evenimentul de deschidere s-a insistat pe faptul că lucrările au fost făcute în doar patru luni. Executantul a fost firma timișoreană Constructim. Pe lângă vicepreședintele CJT, firmei i-a mulțumit inclusiv managerul muzeului. S-a așteptat, însă, foare mult, după avize.
„Doresc să vă spun că, în mare parte, noi suntem «vinovați» pentru clădire. Credem că am făcut tot ce ne-a stat în puterea ca să putem să terminăm în termen. Și sperăm că toată lumea e mulțumită și, eventual, în urma exploatării, micile divergențe care vor apărea ale clădirii se vor remedia fără probleme”, a spus reprezentantul Constructim.
„S-a ocupat de construcție într-un timp record, în patru luni. A durat mai mult, aproape un an și două luni, obținere avizelor pentru construcția aceasta și intrasem în panică, la un moment dat, crezând că nu o să ne încadrăm în timp, dar iată clădirea este finalizată și este finalizată în condiții excepționale, inclusiv cu parcarea din fața, amenajările din interior. Totul este pregătit pentru a doua fază. Sperăm din toată inima ca această a doua fază să fie aprobată și să fie finanțată”, a insistat managerul Dorel Micle.
Vă amintim, obiectivul a făcut parte din Programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, care avea termen de finalizare a investițiilor finanțate data de 30 iunie 2024. Dacă nu erau gata, CJT-ul nu ar mai fi fost decontat pentru investiție. În toamnă, încă existau îngrijorări în privința finalizării acestuia, acesta fiind „singurul” obiect al CJT din program întârziat, din ce spunea Proteasa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!