Timp de trei ani, la Timișoara a fost implementat proiectul REDISCOVER, cu fonduri europene. Acesta reprezintă redescoperirea și valorificarea patrimoniului evreiesc ascuns din regiunea dunăreană. Principalul produs pilot implementat la nivel local este muzeul virtual în care putem afla totul despre comunitatea evreilor din Timișoara.
„Acesta se dorește a fi o sursă digitală pentru toate aspectele legate de istoria şi patrimoniul cultural al evreilor din Timişoara, cu diverse secțiuni, despre istoria comunităţii, contribuţia acesteia la dezvoltarea economică şi culturală a oraşului, personalităţi marcante, religie şi obiecte de cult, patrimoniul cultural tangibil şi cel intangibil, materiale video și audio, precum şi informații despre activităţile desfăşurate de Comunitatea Evreilor din Timişoara”, transmit organizatorii.
Până să poată deschide un muzeu în adevăratul sens al cuvântului, comunitatea evreiască din Timișoara pune la dispoziția celor interesați muzeul virtual, care este un depozitoriu a tot ceea ce înseamnă cultura, civilizația și comunitatea istorii evreiești în capitala Banatului.
„Am avut ocazia să ascultăm o înregistrare cu o rugăciune (…), care este disponibilă în format audio și este impresionantă și înălțătoare. Cred că este important, vorbele nu sunt relevante, a fost finanțat prin proiect pentru că pandemia nu ne-a mai permis altfel de finanțări”, spune Floriana Ștefan, manager de proiect.
Muzeul virtual „umple un gol în comunitate”
Luciana Friedmann, președinta Comunității Evreilor Timișoara, susține că Muzeul Virtual al Evreilor din Timișoara „Prim Rabin Dr. Ernest Neumann” „umple un gol” în comunitate.
„Noi nu aveam un mijloc virtual de a prezenta toate aceste valori evreiești, sub acest bogat site, unde foarte mulți oameni din România și din străinătate au colaborat. Sunt persoane din Israel, Germania, Austria, Australia, SUA, care și-au adus mici contribuții, amintiri, povești de familie, povești de viață din timpul Holocaustulului.
Veți putea găsi sute de personalități care au marcat istoria acestei comunități încă din sec XVII când au fost primii evrei în Timișoara. Pe de altă parte, este o posibilitate pentru comunitatea noastră de a se face cunoscută în formula în care este astăzi, mult împuținată numeric, cam de 600 de persoane. Veți descoperi ce înseamnă astăzi asistența socială și medicală a acestei comunități, programele pe care le avem și nevoia această continuă de a păstra patrimoniul evreiesc în Timișoara”, explică Freidmann.
Proiectul REDISCOVER pune la dispoziția ghizilor turistici din oraș fel de fel de informații despre istoria evreilor din Timișoara. Au fost gândite trei circuite turistice, în Cetate, Fabric și Iosefin, și a fost propus și un circuit mare care să cuprindă toate cartierele din Timișoara în care se regăsește moștenirea evreiască.
Trimite articolul
XStiu TOT! Si ca au adus comunismul in Romania!
clubul sepcilor mici.
Felicitări neamțului SAMUEL Fritz pentru deosebita realizare. În 7 luni a reușit cu bani din Bugetul Primăriei Timișoara să reabiliteze întreaga Sinagogă a bogatei comunități. Conform legii trebuia afișat vizibil Panoul cu informațiii publice despre lucrările făcute la Sinagogă. Câți bani a cheltuit neamțul SAMUEL Fritz cu acest proiect de reabilitare??? Cred că timișorenii merită să fie informați. Dacă tot reabilitați CLĂDIRI PRIVATE PE BANI PUBLICI, când veți reabilita și celelalte clădiri din Timișoara???
bani trebuie cheltuiți……cine daca nu bugetarasi stiu săi cheltuie……furati
Superb siteul. Sper ca pe viitor vor adauga cateva melodii ale cantorilor locali.
De istoria istoria palestinienilor nimic? De evrei stim ce au facut si fac
-
ce stiti ca fac evreii ? ce stiti ca au facut ?