Casele vor fi mobilate în funcție de specificul fiecăreia, iar actanții – oamenii angajați pentru a sta acolo, vor demonstra meșteșugurile și traiul de zi cu zi în aceste locuințe. Sunt angajați opt oameni care se vor ocupa de activitățile de la Muzeul Viu. Cei care se ocupă de Casa Maghiară au specialitatea pescuit, ei se vor ilustra ceea ce înseamnă viața unei familii de pescari. Cei de la Casa Românească se vor ocupa de creșterea animalelor și de tot ceea ce presupune lucrul acesta. Casa Germană este casa fierarului și Casa Sârbească, cea a țesătorilor. Proiectul prin care muzeul viu prinde viață este unul transfrontalier, cu fonduri europene.
”În această perioadă de cinci ani de implementare a proiectului vrem să îndeplinim toate cerințele proiectului. Într-o primă fază, după finalizarea construcției, pănă la mijlocul anului viitor toate cele patru gospodării vor fi mobilate”, spune Dan Radosav, directorul Muzeului Satului Bănățean.
Cei opt actanți sunt angajați deja, dar activitățile lor sunt deocamdată reduse, până când se vor ocupa efectiv de case.
Proiectul este finanțat cu aproape 1.300.000 de euro, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013 sub denumirea “Muzeul Viu al Satului Bănățean, Csongrad – Timiș, Tradiție și Multiculturalitate”. Proiectul este susținut financiar și din bugetul Județului Timiș și al Municipalității Csongrad. Obiectivele sunt realizarea în judetul Timiș la Muzeul Satului Banațean a 4 replici ale gospodăriilor tradiționale din zona de cooperare transfrontalieră (banațeană, maghiară, șvăbească și sârbească) cu facilități comune integrate care să susțină atmosfera de comunitate multietnică specifică Banatului, si amenajarea unui centru multifuncțional de informare și promovare turistică în cadrul Complexului Bastion Theresia din Timișoara. La Csongrad au fost reabilitate 7 case tradiționale pescăresti, care susțin conceptul de muzeu interactiv al satului prin deschiderea și reconsiderarea ofertei acestora către vizitatori și turiști.
Citiți principiile noastre de moderare aici!