Noua clădire va avea un concept inedit: subsol deschis și elemente arhitecturale contemporane, completate la exterior cu o piațetă comemorativă acoperită și zone cu luciu de apă. Fosta garnizoană, la rândul său, va fi reabilitată și compartimentată.
Exponatele noului muzeu vor fi prezentate în stil clasic, dar și cu ajutorul tehnologiilor moderne, virtual reality.
„Este un proiect pe care Timișoara îl așteaptă de ani buni. Mă bucur că putem închide partea de planificare urbană și aștept să autorizez proiectul tehnic. Revoluția din ’89 este parte din unicitatea orașului, iar viitorul muzeu vine să întărească acest lucru. Întreg complexul face parte din procesul de înnoire a zonei centrale și din eforturile noastre de a promova Timișoara ca oraș al Revoluției și al libertății.
În curând vom începe lucrările la Traseul Revoluției, primul memorial urban care va pune în valoare locurile și momentele-cheie din Decembrie 1989. Tocmai pentru că este un proiect extrem de important pentru Timișoara, și ca amplasare, și ca simbol, am fost și vom fi un partener deschis al Ministerului în tot acest proces”, spune primarul Dominic Fritz.
Primăria Timișoara a cerut deschiderea curții interioare spre străzile Lucian Blaga și Vasile Alecsandri și păstrarea spațiilor expoziționale din clădirea veche. Mai este prevăzut și un posibil acces pietonal dinspre parcarea Modex.
Proiectul va ajunge și pe masa consilierilor locali cât de curând. După etapa de planificare urbană, proiectul va ajunge în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (CTATU), Proiectul de aprobare a PUZ-ului este disponibil AICI.
Documentația a fost pregătită de societatea Popp & Asociații, în cadrul unui contract cu valoare de 1,14 milioane de euro cu tot cu TVA. Proiectul va fi implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, având finanțare încă din 2022.
Trimite articolul
XPana va scarpinati, va urma o noua revolutie. Fara a fi deturnata de tovarasii cu studii la hidro.