Potrivit informațiilor oferite de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș, în data de 2 septembrie 1898, Împăratul Franz Joseph, înconjurat de-un roi aurit de miniștri și generali austrieci, coboară în gara Buziaș.
Din această clipă istorică, modesta localitate de pe apa Surgașului începe să urce pe-orbita faimei și-a strălucirii. Vreme de 50 de ani, „Perla Banatului” va fi perla Europei Centrale, de o frumusețe și-o eleganță păstrate și mărite fără odihnă, până în 1948. Un loc cu un aer miraculos, cu ape și emanații de gaze benefice sănătății. O stațiune care a eclipsat cândva Karlovy Vary, coasta Dalmației și multe stațiuni din Italia.
Cu toate că și-a pierdut de mult strălucirea de odinioară, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș desfășoară diverse acțiuni pentru promovarea Buziașului.
În urmă cu trei luni, Asociația și Primăria Orașului Buziaș au relansat tradiția Concertelor de fanfară în principala stațiune a județului.
Sub denumirea „Promenadă la Buziaș” a fost creat un produs care integrează ofertele turistice ale stațiunii balneoclimaterice de interes național și promovează călătoriile cu trenul în Timiș, cu scopul de a crește numărul turiștilor în destinație și de a reda stațiunii câteva dintre elementele culturale care au propulsat-o la un moment dat în topul destinațiilor europene.
Două trompete, un tenor, un trombon și o tubă vor învălui promenada în ritmuri de vals, tango, polka, evergree-uri, muzică clasică transpusă în stil modern și piese muzicale interpretate în stil dixieland.
Spectacolele au loc sub Colonadă, lângă Izvorul Iosif și Grădina bănățeană, din două în două săptămâni, în zilele de duminică, de la ora 12,00. Duminică, 14 august, este programat următorul concert de fanfară.
Vor urma altele, tot de la ora 12,00, în 28 august, 11 și 25 septembrie și 9 octombrie – în cadrul manifestării Festivalul papricașului.
Particularitatea stațiunii este dată și de concentrația aerului, similară unei locații situate la o altitudine de 1.000 de metri. Acest fenomen se datorează parcului dendrologic din Buziaș. Cele 20 hectare adăpostesc o mulțime de specii rare de copaci, cel mai important fiind platanul. Aceștia permit ionizarea aerului și creează binecunoscuta „alee a ionilor negativi”, o atracție turistică pentru orice persoană afectată de stres deoarece concentrația de ioni ajută la instalarea unui efect calmant asupra sistemului nervos.
Citiți principiile noastre de moderare aici!