Vorbim despre o construcţie deja începută, la o sală polivalentă cu 2.200 de locuri, pe care Universitatea Politehnica nu mai are bani să o termine din spusele primarului Nicolae Robu, care a propus această asociere. Dacă ne luăm după panoul cu datele de identificare a construcţiei de la faţa locului, sala ar fi trebuit să fie deja gata. Termenul de execuție este de 24 de luni, data începerii construcției este octombrie 2010, beneficiară este Politehnica, iar la capitolul finanțare apare “bugetul de stat” pe panoul respectiv.
În referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre aprobat joi se precizează că lucrările începute au fost finanţate cu bani de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei, şi din veniturile proprii ale Universităţii Politehnica. Dar iată că se găsesc bani la bugetul local, aşa că Primăria Timişoara va contribui la finalizarea obiectivului de investiţii, chiar dacă va fi nevoită să apeleze la credite bancare – din spusele primarului – pentru a putea susţine derularea altor proiecte pe fonduri europene.
„Universitatea Politehnica a început construirea unei săli polivalente cu 2.200 de locuri, extensibile la 2.500 de locuri, în zona pe care noi dorim să o transformăm în campusul sportiv al municipiului Timişoara, în apropierea Bazei Sportive nr. 2. (…) În acea zonă va fi construit şi noul stadion. Acest obiectiv de investiţii este realizat în proporţie de 50%, universitatea are alocate sume foarte mici acum pentru investiţii şi nu se întrevede să se aloce fonduri mai mari. Realist vorbind, construcţia ar mai putea rămâne aşa încă 7 ani fără ca cineva să beneficieze de investiţia deja făcută acolo. Avem nevoie de o nouă sală. Sala Olimpia are doar 1.500 de locuri şi este deja depăşită”, a afirmat Robu în plenul consiliului local, înainte să se voteze asocierea. Edilul a afirmat că acolo s-au investit deja circa 10 milioane de lei şi că este nevoie de încă pe atât, valoarea totală a lucrării fiind de aproape 21 de milioane de lei. Aşa că primăria va pune restul de bani pentru finalizarea construcţiei.
Noua sală se va constitui în proprietatea comună a celor două instituţii, în funcţie de contribuţia financiară avută la realizarea obiectivului, iar Primăria Timişoara şi Universitatea Politehnica vor folosi împreună acest obiectiv. „Lucrările sunt acum într-un stadiu în care se poate face ca obiectivul să aparţină în final în cote egale celor două părţi, 50-50%”, a adăugat Robu.
Consilierul local PDL Ovidiu Ciuhandu a propus ca municipalitatea să aibă 51%. „Trebuie să avem în vedere că este vorba aici despre două instituţii publice, nu cred că trebui să ne facem aceleaşi griji pe care ar trebui să ni le facem într-un parteneriat public-privat”, a replicat Robu.
Consilierul local PNŢCD Flavius Boncea a întrebat dacă nu ar fi cumva mai bine ca primăria să investească într-un bun propriu, în Sala Olimpia, dacă avem peste 2 milioane de euro de investit, afirmând că înţelege totuşi susţinerea de care dă dovadă primarul când vine vorba de Politehnica, în condiţiile în care el este şi preşedintele Senatului universităţii. Edilul a afirmat însă că o sală veche nu va arăta ca una nouă şi a anunţat că s-a suspendat din funcţia de preşedinte al Senatului UPT.
„În ceea ce priveşte poziţia mea de preşedinte al Senatului Universităţii Politehnica, da, am fost ales preşedinte – şi sunt mândru că am fost ales -, dar vreau să vă spun că m-am suspendat la începutul mandatului din această funcţie. Eu sunt membru al acestui Senat (…)”, a declarat Robu. Oricum, pentru asociere a semnat deja o hotărâre, din partea Senatului UPT… tot primarul. Edilul spune că a fost mandatat să semneze pentru preşedintele Senatului.
Consilierul Flavius Boncea a fost curios să afle şi al cui este terenul pe care se construieşte noua sală polivalentă, lucru care l-a iritat şi mai tare pe primar. „Orice intervenţie de genul acesta arată rea-voinţă şi rea-credinţă (…) De aceea nu v-au mai votat timişorenii, pentru că nu aţi făcut nimic pentru oraş şi nici nu îi lăsaţi pe alţii să facă. Vă faceţi de râs!”, a spus Robu în plen. A intervenit cu explicaţii secretarul Ioan Cojocari. „Terenul a fost iniţial la Politehnică, a trecut la noi, după care l-am dat în folosinţă gratuită Politehnicii. Terenul nu intră în discuţie. Terenul este al nostru”, a declarat Cojocari, primarul completându-l cu precizarea că a fost primit de la Universitatea Politehnica.
Consilierul PNL Ciprian Jichici le-a cerut colegilor săi să gândească „foarte sec”, „eficient din punct de vedere economic” şi să realizeze că oraşul are posibilitate de a beneficia de o nouă sală, mai încăpătoare ca Sala Olimpia, dacă primăria contribuie la această investiţie cu 2,2 milioane de euro.
Un alt ales liberal, Ciprian Bogdan, a propus constituirea unei comisii formate din reprezentanţi ai Primăriei Timişoara şi ai Universităţii Politehnica care să stabilească, în etapa următoare, condiţiile asocierii şi contribuţia fiecărei părţi, propunere care a fost aprobată.
Oricum, asocierea a fost aprobată în consiliul local, urmează să fie semnat contractul după stabilirea tuturor detaliilor. Noua sală polivalentă din zona stadionului ar urma să găzduiască evenimente sportive şi diferite manifestări cultural-artistice.
Primaria Timisoara baga peste 2 milioane de euro in sala polivalenta a Universitatii Politehnica
Citiți principiile noastre de moderare aici!