Anul acesta, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Timiş a primit, de la începutul anului 2009 şi până la sfârşitul lunii august, peste 800 de sesizări de abuz asupra copiilor, dintre care 658 au fost confirmate. Aproape 500 dintre ele se refereau la neglijarea copiilor de către familie, restul constând în abuz fizic. Cele mai multe cazuri au fost în mediul rural – 380, faţă de 280 în cel urban. Conform specialiştilor de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copiilor (ANPDC), cifra este în uşoară creştere faţă de anul trecut, însă ei consideră că acest lucru se datorează şi informării mai bune a cetăţenilor cu privire la pericolelor abuzurilor asupra celor mici.
Specialiştii caută soluţii la Timişoara
În perioada 28-29 septembrie, la Timişoara are loc Conferinţa Naţională care deschide seria de evenimente prilejuite de aniversarea a 20 de ani de la adoptarea Convenţiei privind drepturile copilului. În cadrul evenimentului vor avea loc sesiuni de prezentări şi dezbateri la care vor participa reprezentanţi ai DGASPC-urilor din întreaga ţară, universităţilor, agenţiilor ONU din România şi Ministerului Administraţiei şi Internelor. Principalele subiecte dezbătute vor fi legate de prevenirea şi combaterea violenţei asupra copilului, atât acasă, în familie, cât şi la şcoală sau în diferite instituţii. De asemenea, ai vor adopta un „Plan Naţional de Acţiune Integrală privind prevenirea şi combaterea violenţei asupra copilului”, care va fi implementat până în 2013.
Cei mici pot cere ajutor
„Violenţa a căpătat forme din ce în ce mai perfide. O întâlnim în case, în şcoli, pe stradă, chiar şi pe internet. Violenţa pune în pericol sănătatea copilului, abilitatea acestuia de a învăţa şi îi refuză posibiliatea de a deveni un adult care se poate bucura de un climat familial armonios”, a declarat Ileana Savu, Secretar de Stat în cadrul ANPDC, prezentă la Timişoara. Mai mult, tocmai acei părinţi tind să îşi abuzeze copiii, care au fost la rândul lor abuzaţi în copilărie. Acestora li se adaugă, desigur, cei care consideră această practică normală, sănătoasă şi utilă chiar, folosindu-se de ea pentru „a-şi pune copiii la punct” şi a-i „învăţa” ce înseamnă respectul. În cazul în care sunt abuzaţi, cei mici pot folosi „Telefonul Copilului”. Astfel, dacă sună la numărul 0256-938, la capătul celălat al firului vor găsi un profesionist pregătit să intervină în situaţii de risc. Serviciul este disponibil 24 de ore din 24.
Citiți principiile noastre de moderare aici!