Concertul maestrului Nicolae Voiculeț va ave aloc marți, 16 aprilie, de la ora 18, la Centrul Cristian Șerban Buziaș, pe strada Avram Iancu nr. 18. Pe 17 aprilie este marcată Ziua Internațională a Hemofiliei.
Conform statisticilor, în România există peste 1.800 de pacienți cu hemofilie, dintre care 1200 sunt înregistrați și primesc servicii medicale. Tratați corect, complet și în permanență, pacienții cu hemofilie pot avea o viață normală. În România, deși situația s-a îmbunătățit în ultimii ani, ea a rămas cea mai precară în UE. Speranța se leagă în special de existența unui buget dedicat Programului Național de Hemofilie. Hemofilia este o tulburare de sângerare caracterizată prin lipsa factorilor de coagulare VIII sau IX sau a factorului vonWillebrand pentru cei care suferă de această boală. Dacă nu se tratează, bolnavii se confruntă cu hemoragii interne, sângerări la nivelul încheieturilor și mușchilor. Aceste sângerări pot avea un impact dramatic asupra unui om, de la distrugeri la nivelul articulației, stare de dizabilitate până la deces prematur.
„Nicolae Voiculeț se alătură bolnavilor de hemofilie, de ziua lor, aducând prin intermediul naiului puterea incredibilă a muzicii, a credinței și a speranței. De foarte multe ori, muzica și suferință se întrepătrund astfel încât prin rezultatul sonorități sacre și a rugăciunii iau naștere infinite mijloace de expresie, care îi îngăduie să traducă muzical o serie nesfârșită de sentimente și emoții. Persoanele cu hemofilie se pot afla oricând mereu printre noi: la școală, la serviciu, în spital; uneori se plâng, le vedem suferința; de cele mai multe ori și-o plâng singuri acasă. Indiferent de situație, ei își poartă cu demnitate suferința. Nu se vindecă, dar se tratează”, transmit organizatorii.
Nicolae Voiculeț a concertat în fața a numeroase personalități mondiale, de la președinți de stat la familii imperiale, dar s-a implicat intens și în campanii umanitare, fiind aliat al celor în suferință, dăruindu-le speranță și credință prin puterea sunetului său. Centrul Medical “Cristian Șerban” din Buziaș funcționează din 1997 și este singura instituție publică de acest fel din România care oferă pacienților cu hemofilie, în același spațiu, servicii hematologice de diagnostic și terapie, de imagistică, stomatologice, kinetoterapie și recuperare medicală, instruire medicală, socializare și petrecerea timpului liber cât și consiliere psihologică și profesională.
Citiți principiile noastre de moderare aici!