Măgăoaia din fața Palatului Baroc a stârnit reacții încă din primele zile de când a fost amplasată. Este, de fapt, conform spuselor celor din primărie, un soclu confecționat din înveliș corten, ce adăpostește două panouri BMPT și firida de distribuție. Costurile prevăzute în devizul ofertă pentru punerea în operă a soclului de corten sunt de 58.500 de lei, la care se adaugă TVA. Vorbim despre 15.000 de euro, care practic sunt aruncați la gunoi, odată ce „opera de artă” care a stârnit controverse va dispărea de acolo.
„Sub acest soclu se ascunde o instalație îngrozitoare de tot felul de chestii electrice, care era obligatoriu să fie pusă acolo, nu putea fi pusă sub pământ. Așa că există această piesă din metal, care are o ușiță și care poate fi vizitată. Deasupra este «Totemul», este un personaj care stă atârnat. Este, de fapt, una dintre sculpturile pentru care Mircea Roman a luat marele premiu de sculptură la Osaka, în Japonia, și care, din păcate, nu a mai intrat în bugetele alocate”, explica arhitectul Șerban Sturdza în cadrul Anualei de Arhitectură.
Pe soclul din fața Muzeului de Artă ar fi trebuit „atârnată” o statuie, numită Totem, care înfățișează un personaj ce reprezintă, potrivit autorului, „metafora sacrificiului a generații de cetățeni pentru orașul lor, ce se transformă într-o fereastră în zid, dătătoare de speranță și lumină”. Lucrarea îi aparține așadar lui Mircea Roman, singurul artist român care a câștigat Marele premiu pentru sculptură al Trienalei de sculptură de la Osaka, cel mai mare premiu de acest fel din lume.
Sculptura nu mai ajunge însă în Piața Unirii, susține primarul Nicolae Robu, pentru că prețul acesteia nu a fost inclus în documentație și primăria nu este dispusă să plătească separat.
„Probabil că nu se mai pune statuia, pentru că pretențiile financiare avute nu pot fi onorate, în cazul proiectului nu au fost prevăzuți bani peste. Eu sper să nu rămână așa, sper ca într-o bună zi să dispară minunea aia de acolo. Eu le-am spus că nu sunt specialist, că nu înțeleg arta modernă, am văzut în Muzeul Vaticanului lucruri mult mai ciudate decât ce avem noi aici, sunt deschis la arta contemporană, dacă artiștii de nume mari din România cu expoziții în Roma, la Paris și așa mai departe, au făcut așa ceva, eu le recunosc valoarea. Nu sunt închistat în dogme. Dar minunea aceea din Piața Unirii… se puteau pune cablurile în subteran, dar ei au spus că este cea mai simplă soluție să mascheze postul trafo. Inițial nu a fost vorba de omuleț, a fost vorba numai de minunea asta, ei au spus că trebuie să o rupă și apoi au spus că va fi și mai interesant, că peste acea construcție va apărea un omuleț”, ne-a explicat primarul Timișoarei.
Colosul ruginit din tablă va dispărea așadar, în trei ani. Lucrările de reabilitare din centrul istoric au fost inaugurate în decembrie 2015, iar timp de cinci ani nu se poate interveni, proiectul fiind desfășurat cu fonduri europene.
„Eu voi face tot ce pot să dispară cât se poate de repede, nu neapărat în cinci ani. Dacă am avea atitudine cooperantă din partea proiectanților, poate dispărea și în interiorul celor cinci ani, că ni s-ar da aprobări. Noi am făcut inaugurarea lucrărilor în decembrie 2015, în decembrie 2020 sunt cinci ani. Deci numai bine până în 2021 dispare de acolo”, a conchis Robu pentru tion.ro.
Articole pe aceeași temă:
Cum arata Totem, cea mai noua statuie din Piata Unirii din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!