Proiectul a fost votat, iar mamele cu zece copii vor primi într-adevăr premii. Unii consilieri au propus ca diplomă să primească mamele care au cel puțin patru copii, nu zece, deoarece în Banat aceste cazuri sunt mai rare.
„Eu cred că inițiatorii au avut încă un scop, pe lângă acela de a remarca mamele care au zece copii s-au gândit și la încurajarea creșterii natalității în Timiș, există un obicei al bănățenilor de a avea un copil, maxim doi. Cred că acest target cu 10 copii este ridicat, cred că mamă de nota 10 pot să fie și mame care au patru copii. Amendamentul meu se referă la a modifica acest target la patru copii. Începând cu patru copii, toate mamele să primească această titulatură de mamă de nota 10 a județului Timiș”, a spus consilierul județean PNL Marius Martinescu.
Amendamentul a căzut la vot, dar urmează să mai fie discutat numărul de copii, în următoarele ședințe ale Consiliului Județean Timiș. Mai ales ținând cont de faptul că inițial s-a propus și o sumă de 2.000 de lei pentru fiecare mamă eroină, care acum s-a transformat doar într-o diplomă…
Președintele CJ Timiș, Titu Bojin, a fost de acord cu unele idei ale consilierilor, dar a propus ca acestea să fie discutate la următoarea ședință. Acesta vrea să găsească o modalitate pentru ca mamele eroine să primească și o sumă de bani, așa cum era specificat inițial în proiect.
„Să vedem ce înseamnă din punct de vedere al evidenței populației. Sunt de acord să venim cu modificări într-o ședință viitoare. În funcție de mamele de nota 10 să putem discuta și de o primă pe lângă diplomă. Sunt de acord să micșorăm acest target al numărului de copii, dar haideți să avem o evidență. Vă propun să rămânem la acest proiect. Astăzi nu avem temeiul legal de a discuta de o sumă de bani”, a spus Titu Bojin.
Consilierul județean PNL Marian Constantin Vasile a cerut ca atunci când se vor da aceste premii să se țină cont și de… calitate.
„A existat o grabă în elaborarea acestui regulament, s-a pus accentul în primul rând pe cantitate. Este adevărat că avem o problemă cu natalitatea, dar subliniez faptul că la proxima ocazie trebuie să punem accentul și pe calitate. Dacă o mamă, să zicem că are trei copii, dar are trei copii premianți, olimpici, într-un an, eu consider că dă o educație foarte bună copiilor și ar fi un parametru calitativ pentru a evalua mama respectivă”, a spus Marian Constantin Vasile.
Proiectul a fost aprobat și se vor da diplome mamelor cu zece copii, deocamdată.
Mama eroină a fost un titlu onorific ce se acorda în perioada regimului comunist mamelor care aveau zece sau mai mulți copii. Ordinul Mamă eroină se oferea de Consiliul de Stat, în numele Prezidiului Marii Adunări Naționale. Pe lângă insigna aferentă, femeile care dețineau acest titlu primeau un ajutor lunar de 500 de lei pe lună. Acest titlu a fost introdus pentru a stimula creșterea natalității, într-o perioadă în care contraceptivele erau interzise complet.
Citiți principiile noastre de moderare aici!