O parte din angajații Filarmonicii Banatul, cei care sunt membri în sindicat, sunt în grevă încă de vineri, 5 octombrie, zi în care a avut loc și deschiderea noii stagiuni. Ei spun că directorul Ioan Gârboni refuză să semneze contractul colectiv de muncă și că le vorbește urât, însă managerul instituției de cultură respinge acuzațiile.
Luni dimineață, sindicaliștii s-au întâlnit cu directorul, la o rundă de negocieri. Acesta din urmă s-a dus cu un avocat, cu toate că filarmonica are jurist pe statul de plată. Până la urmă avocatul dus de Gârboni la negocieri a plecat, iar negocierile au ținut cinci ore. Concluzii nu există, iar dialogul ar urma să fie reluat marți.
Primarul Nicolae Robu știa de disputele din filarmonică de aproape doi ani, însă nu s-a implicat și nu vrea să se implice nici acum, decât dacă nu se ajunge la vreo concluzie.
„Continuă discuțiile. Îi las să ajungă ei la un capăt, fericit sau nefericit. La un capăt tot vor ajunge. Au discutat 5 ore. Au discutat concret doar 5 puncte din cele 14 puse în discuție de membrii de sindicat. Din ce mi s-a spus, s-a ajuns la un consens la patru dintre ele. Au termen săptămâna asta. Dacă nu ajung la o înțelegere, o să intervin așa cum voi considera de cuviință”, ne-a explicat primarul Timișoarei.
Vă reamintim, angajații filarmonicii au făcut o grevă de avertisment la sfârșitul lunii septembrie, timp de o oră, când au anunțat că se pregătesc de grevă generală. Conflictul este unul mai vechi, iar de aproape un an și jumătate muzicienii urcă pe scenă cu banderole albe în semn de protest față de atitudinea directorului, spun ei, care le-ar vorbi urât și ar programa concerte fără să-i plătească. Mai mult, la începutul anului, mai mulți angajați din orchestră au refuzat să urce pe scenă la un concert programat în Piața Unirii, deoarece concertul lor nu era trecut pe afișul evenimentului care avea loc. Neînțelegerile durează, de fapt, de doi ani.
Conflictul de la filarmonică a revenit în atenția publică acum, la deschiderea stagiunii 2018-2019, când au fost programate Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op. 61, de Ludwig van Beethoven, și Simfonia nr. 2 în re major, op. 73, de Johannes Brahms. Programul inițial a fost modificat, așa că stagiunea s-a deschis cu un recital de pian și vioară.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2122685″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!