Discuțiile purtate la sediul Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat) în cea de a patra rundă de negocieri a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Serbia privind cooperarea în domeniul gospodăririi durabile a apelor transfrontaliere nu au condus la semnarea unei înțelegeri între cele două țări. Cele două părți au stabilit că este nevoie de o nouă asemenea întâlnire. Discuțiile purtate între cele două părți au vizat urmărirea calității apelor de frontieră, schimbul de informații meteorologice, hidrologice și avertizări cu privire la fenomenele periculoase extreme, poluări accidentale, apărarea împotriva inundațiilor, aprecierea tehnică a proiectelor pentru realizarea lucrărilor comune sau de interes comun, precum și urmărirea funcționalității lucrărilor hidrotehnice.
România și Serbia au semnat un acord în domeniul managementului apelor, dar acesta e în funcțiune din 1955. Un nou acord este absolut necesar, având în vedere noile tendințe din domeniu la nivel european. În urma discuțiilor de la Timișoara s-a decis ca o nouă rundă de negocieri să aibă loc până pe data de 15 octombrie, în Serbia.
Timișul și zona de Vest a României sunt direct afectate de un viitor asemenea acord, mare parte din râurile care curg pe teritoriul celor două țări traversând zona. De asemenea, există un proiect european pentru canalul Bega, care presupune inclusiv reabilitarea nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român și continuarea în Serbia a pistei de biciclete care a fost deja construită de la Timișoara până la granița cu țara vecină, pe malul Begăi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!