Victor Malac și Virgil Bunescu sunt primari PSD în Dumbrăvița, respectiv Giarmata, dar au considerat că lor nu li se aplică decizia de izolare. Au reușit să facă rost de o derogare ca să poată ieși din casa, deși DSP i-a considerat „contacți direcți” cu președintele CJ infectat cu coronavirus.
Cei doi primari ar fi trebuit să stea 14 zile în carantină, însă chiar în ziua alegerilor locale au fost surprinși în imagini pe stradă, chiar în fața secțiilor de votare. Au prezentat chiar și o derogare de la Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Timiș, structură compusă din personal de la toate instituțiile care fac parte din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și este aparatul de lucru al acestuia.
Potrivit legii, astfel de derogări se dau doar pentru înmormântări și doar celor care nu au simptome de Covid-19. Potrivit DSP, derogările au fost avizate și de doi funcționari din cadrul Direcției de Sănătate Publică, care nu s-au mai gândit și anunțe și conducerea instituției.
„Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public privind derogarea măsurii de carantină acordată celor doi edili din județul Timiș, în conformitate cu legislația în vigoare, derogările sunt emise de către CJCCI, cu avizul DSP. În cazul celor două persoane publice, reprezentanții instituției noastre și-au depășit atribuțiile și nu au informat conducerea legat de aceste solicitări. A fost demarată cu celeritate o anchetă internă, urmând ca persoanele care se fac responsabile de această situație să fie supuse rigorilor de procedură internă, mergând până la încetarea raporturilor de muncă. Odată cu finalizarea anchetei, DSP Timiș va face publice măsurile dispuse”, a transmis, duminică, conducerea DSP Timiș.
Director la Direcția de Sănătate Publică este liberalul Flavius Cioca, care a fost numit în urmă cu câteva săptămâni, după ce o colegă de-a lui tot din PNL a decis să plece în SUA. Mihaela Valvovici a mers să lucreze la un institut de cercetare. Ea a fost numită în locul Marianei Rădulescu, care o înlocuia la rândul ei pe Cornelia Cismaș-Malac, cumnata primarului din Dumbrăvița, Victor Malac, cel care ar fi trebuit să stea în izolare. Cornelia Malac este, în prezent, director economic al DSP Timiș.
Buletine de vot „dispărute” în Utvin
Liberalii semnalează primele nereguli în județul Timiș. Potrivit PNL Sânmihaiu Român, la secția de vot 546 din satul Utvin, comuna Sânmihaiu Român, au dispărut cel puțin cinci buletine de vot.
„Cel care înmâna buletinele de vot era reprezentantul PSD, care a fost ulterior înlocuit cu locțiitorul. La fața locului au fost și președintele de circumscripție și poliția, însă, deși reprezentantul PNL a solicitat numărarea buletinelor rămase și întocmirea unui proces verbal, președintele de secție și cel de circumscripție au hotărât că «vom vedea deseară la numărătoare»”, transmit cei din PNL.
Liberalii mai spun că numărarea buletinelor nu ar fi împiedicat procesul electoral.
„Specificăm că numărarea buletinelor nu ar fi împiedicat procesul electoral, dar ar fi fost benefică pentru a avea o evaluare certă a numărului de buletine de vot «dispărute». Dispariția unor buletine de vot dă naștere suspiciunii că se încearcă fraudarea alegerilor prin metoda de vot – suveică”, mai spun aceștia.
Probleme ar fi și la secția de votare 543, unde, spun tot liberalii, „a fost semnalată prezența permanentă în fața secției a unui consilier PSD, Claudiu Iuga, care încearcă să pună presiune pe votanți, sub pretextul că stă la rând să voteze”.
„Acest aspect i-a fost sesizat și președintelui de circumscripție, mai ales că domnul consilier stă acolo «să voteze» de la deschiderea secției și nu «a reușit» nici până acum”, a mai transmis PNL Sânmihaiu Român.
UPDATE. Incidente în Deta și Giarmata Vii: buletine gata ștampilate
Sunt semnalate probleme și în secțiile de votare din Deta și Giarmata Vii. Un alegător din Deta spune că a sesizat poliția despre faptul că a primit două buletine de vot pentru primar, pe lângă celelalte trei pentru președintele CJ, consiliul local și consiliul județean. Omul susține că a primit buletinele de la un reprezentant Pro România și că a stat o vreme în cabina de vot până când a văzut că unul este gata ștampilat cu numele actualului primar. La fața locului a mers și poliția, dar secția a rămas deschisă.
Situația este asemănătoare și în satul Giarmata Vii, comuna Ghiroda, unde un votant, soția candidatului USR, s-a plâns că a primit cele patru buletine de vot gata ștampilate cu PNL. Polițiștii și judecătorul Biroului Electoral de Circumscripție au fost chemați la fața locului și au închis secția timp de câteva minute pentru a lămuri problema. S-a constatat că, de fapt, buletinele de vot erau conform legii, iar secția de vot a fost redeschisă și votarea a fost reluată.
UPDATE. Un candidat face campanie pe Facebook în ziua votului
Un candidat USR-PLUS pentru Consiliul Local Sânmihaiu Român, Mihai Lața, își face campanie pe Facebook chiar în ziua votului. Un reprezentant liberal a surprins o captură de ecran cu „povestea” candidatului pe Facebook.
„Candidatul Mihai Lața, în ziua votului, face campanie pe Facebook, încălcând prevederile Legii 208/2015 privind campania electorală, ce dispune interzicerea propagandei electorale în ziua votului de către candidați”, ne-a sesizat un reprezentant al PNL.
UPDATE. Trei dosare penale pentru neregulile depistate în Timiș. Un alegător a votat de două ori, în două localități
Potrivit reprezentanților IPJ Timiș, până la această oră au fost deschise trei dosare penale, pentru neregulile depistate în timpul procesului de votare, astfel:
- un dosar penal pentru furt – polițiștii orașului Sânicolau Mare au fost sesizați prin apel 112 de către președintele unei secții de votare din Comloșu Mare că o ștampilă de vot lipsește
- un dosar penal pentru fraudă la vot și fals în declarații – polițiștii orașului Sânicolau Mare au fost sesizați că o persoană a votat de două ori, o dată în Timișoara, și o dată în localitatea Variaș
- un dosar penal pentru tentativă de fraudare la vot – un bărbat din Deta a primit două buletine de vot, pentru funcția de primar, unul fiind deja ștampilat
Protejarea secțiilor de votare din județul Timiș este asigurată de 265 de polițiști, 155 de jandarmi, 164 de polițiști de frontieră și 23 de lucrători din alte structuri ale MAI. Până la această oră au fost aplicate 10 sancțiuni, în valoare totală de 5600 de lei.
UPDATE. Șapte dosare penale întocmite și 11 amenzi aplicate, în Timiș
Sute de oameni ai legii au asigurat duminică, 27 septembrie, paza și protecția secțiilor de votare din Timiș. Până la închiderea urnelor au fost întocmite șapte dosare penale. În total au fost acordate 11 amenzi în valoare totală de 5.600 de lei.
La alegerile locale din 2020, în Timiș au asigurat paza și protecția secțiilor de votare 265 de polițiști, 155 de jandarmi și 164 de polițiști de frontieră, dar și alți 23 de alți angajați din MAI. Au fost întocmite șapte dosare penale.
Nereguli au fost întâlnite la Comloșu Mare, acolo unde a dispărut o ștampilă de vot. Oamenii legii au întocmit dosar penal pentru infracțiunea de furt. La Deta un bărbat a primit două buletine de vot pentru funcția de primar, iar pe unul dintre ele ștampila era deja aplicată. S-a întocmit dosar penal pentru tentativă de fraudă la vot.
În Variaș polițiștii au fost sesizați cum că o persoană a votat de două ori, inițial la Timișoara, apoi în Variaș. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fraudă la vot și fals în declarații. În Giroc președinta unei secții de votare a intrat în cabina de vot pentru a ajuta o persoană să voteze. A fost întocmit dosar penal pentru infracțiunea de violarea secretului votului.
În Lovrin o femeie a încercat să plece din secția de votare cu ștampila. S-a întocmit dosar penal pentru furt. Probleme au fost și la o secție de votare din Timișoara, unde o femeie a încercat să introducă în urnele de votare mai multe buletine de vot decât are dreptul un alegător. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de fraudă la vot. La secția de votare de pe raza localității Macedonia, o persoană care nu se regăsește pe listele de alegători, a fost validată. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot.
De asemenea, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare de 5600 de lei.
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne desfăşoară în continuare activităţi până la încheierea procesului electoral.
Trimite articolul
XMalac s-o prezentat sa verifice, pe viu, daca i-a dus Nemes la vot cei 300 de moldoveni cu viza de flotant pe Dumbravita. Acesta este adevaratul electorat PSD
ar fi trebuit si stea in carantina si toti cei aproape 20 de membri care au fost la sedinta PSD de ieri sau de vineri + mega cinstiti politisti din Giarmata …..
“Sarcina de la Partid, fara frica de Covid .
Are ceva gaoaza politista …in rest lasati drk politica si apucati-va de munca caci la iarna veti chitzcai de foame precum sobolanii …va asteapta zile nasoale
-
Tu încă mai speri să-ti iei salariul de la PNL? Fa-te util în domeniul privat…
Ce koor fain are frontierista (politista de frontiera)