Patru licee din Timişoara ar trebui să se comaseze de la începutul anului şcolar viitor. Este vorba despre Colegiului Tehnic de Vest cu Colegiul Tehnic „Ion Mincu”. Şcoala care ar rămâne cu personalitate juridică ar fi Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, iar cursurile ar urma să aibă loc în clădirea de la Mincu.
O altă comasare propusă este cea a Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” cu Liceul Tehnologic de Poştă şi Telecomunicaţii. Şcoala care ar rămâne cu personalitate juridică ar fi Liceul de Poştă şi Telecomunicaţii, dar cursurile ar urma să aibă loc în clădirea Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”. În cel de-al doilea caz niciuna din părţile implicate nu îşi doreşte comasarea. Motivul cel mai des invocat de profesorii, părinţii şi elevii Liceului de Poştă şi Telecomunicaţii îl reprezintă zona mărginaşă în care este situată unitatea de învăţământ şi faptul că nu au cu ce să meargă elevii până la şcoală. Un elev chiar a realizat un filmuleţ cu drumul către Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”.
„Drumul de la pasarelă către CFR nu are trotuar. Zona este mărginaşă. Sunt câini peste tot. Am întâlnit oameni sub influenţa băuturilor alcoolice. Veţi vedea că nimeni nu va mai merge acolo pentru că toţi trag în centru. Veţi pierde şi parteneriatul cu Facultatea de Electrotehnică”, a spus Cristian Faur, elev al Liceului de Poştă şi Telecomunicaţii.
„O şcoală nu există fără elevi. Locaţia este foarte importantă. Nu suntem împotriva unei comasări. Elevii şi părinţii doresc că elevii să înveţe într-un liceul de nivelul lor”, a spus Camen Gaşpar, profesoară în cadrul Liceului de Poştă şi Telecomunicaţii.
Împotriva comasării sunt şi profesorii de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”. „Nici noi nu ne dorim comasarea. Dacă totuşi se realizează această comasare vrem să se păstreze numele şi personalitatea juridică a şcolii”, a spus Marius Tipa, reprezentantul Sindicatului Liber al Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”.
Scandalul privind comasarea celor două licee durează de mai bine de o lună, perioadă în care au avut loc mai multe prosteste ale elevilor. Deoarece directoarea Liceului de Poştă şi Telecomunicaţii, Lărămioara Huzoiu, susţinea comasarea, în cele din urmă aceasta a ales să îşi înainteze demisia, astfel că în perioada următoare unitatea de învăţământ va avea o nouă conducere.
„De mult timp mi-am dat demisia. Motivul demisiei este viziunea mea diferită faţă de viziunea colegilor, părinţilor şi elevilor privind viitorul şcolii şi desfăşurarea procesului instructiv educativ”, a spus Lăcrămioara Huzoiu.
În cadrul dezbaterii publice de joi nemulţumiri au mai existat şi din partea părinţilor de la Grădiniţa nr. 19, care nu vor ca aceasta să fie ardondată la Grădiniţa nr. 22. O decizie finală privind comasarea unităţilor de învăţământ se va lua în data de 28 februarie, când Consiliul Local Timișoara va vota proiectul de hotărâre privind reorganizarea rețelei școlare.
Comasarea liceelor, pasata de la Inspectoratul Scolar la Primaria Timisoara si invers
Citiți principiile noastre de moderare aici!