Echipajul Ambulanței pentru Monumente intervine la biserica de lemn de la Dragomirești. Salvatorii mai au nevoie de voluntari. Spun că erau pe acoperișul bisericii din Banat când au auzit de incendiul de la Notre-Dame…
„Ţară, ţară avem nevoie de mult mai mulţi ostaşi întru salvarea patrimoniului! Eram încă pe biserica de la Dragomireşti când am aflat că acoperişul celebrei catedrale gotice din Paris a luat foc. Am simţit cu toţii acelaşi sentiment de pierdere şi neputinţă care ne încearcă de fiecare dată când cu Ambulanţa pentru Monumente Banat mergem să monitorizăm monumente. Am văzut nenumărate biserici în stare de precolaps, năpădite de buruieni, mâncate de putregai şi carii, uitate de vreme şi oameni. Am văzut altele făcute scrum, cum a fost biserica de lemn de la Povergina, sau, de curând, cea de la Şuştra. Din păcate ne aducem aminte de monumentele noastre numai când le pierdem. Niciodată nu sunt bani suficienţi pentru ele. Întotdeauna la bătaie cu festivaluri inutile, în bugetele locale, sunt şterse de pe listă. Cu toate acestea, chiar obişnuiti cu tristeţea, nepăsarea şi ruina din domeniul patrimoniului românesc, speram ca în alte părţi soarta clădirilor vechi să fie mai bună. Cui i-ar fi putut trece prin minte că, însuşi Notre-Dame, una dintre cele mai celebre monumente din lume, vizitată de milioane de turişti, ar putea striga după ajutor şi nu l-ar putea primi la timp, când ea generează în jurul său atât de mulţi bani. Notre-Dame va renaşte din propria cenuşă şi va genera, sperăm, un nou reviriment, în protecţia patrimoniului şi în conştientizarea fragilităţii sale. În siajul restaurării acestei biserici, poate şi noi vom reuşi să le salvăm pe cele ale noastre, atât de mici, atât de modeste, atât de năpăstuite. Cu acest prilej facem, din nou, apel la voluntari. Ploaia şi vremea proastă au prelungit intervenia de la Dragomireşti, dar noi nu ne dăm bătuţi şi îi aşteptăm pe toţi cei dornici să dea o mână de ajutor, unei biserici care ar putea avea o soartă la fel de tristă ca şi cea a bisericii de la Notre-Dame, dar nimeni nu-i va plânge absenţa”, transmit voluntarii de la Ambulanța pentru Monumente din pragul bisericii de lemn la Dragomireşti.
Dacă vreți să vă „înrolați” în echipa Ambulanței pentru Monumente puteți accesa acest link.
Biserica de lemn „Naşterea Domnului” de la Dragomireşti, comuna Ştiuca, aflată la 20 de kilometri de Lugoj, se crede că datează din 1754, deşi există bănuieli că ar fi mai veche. Voluntarii intervin la învelitoarea de şindrilă a bisericii, cât şi a micului turn de deasupra pronaosului, care se găsesc într-un avansat stadiu de degradare.
Proiectul Ambulanţa pentru Monumente Banat este un proiect cultural coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ – PACT, în parteneriat cu Mitropolia Banatului, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara.
Parohia Ortodoxă Ucraineană din Dragomireşti, împreună cu Primăria Ştiuca asigură cazarea, masa şi materialele necesare celor care efectuează lucrările de reabilitare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!