Cei de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara fac din nou apel la locuitorii Timișoarei pentru donarea de sânge.
„ATENȚIE! Avem nevoie URGENT de donatori din toate grupele de sânge A, B, AB, 0”, transmit reprezentanții Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Timișoara pe pagina lor de Facebook.
Cei ce doresc să fie donatori, o pot face de luni până vineri între orele 8 – 13, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină de pe strada Martir Marius Ciopec nr. 1, lângă Spitalul Județean. Vă puteți programa folosind aplicația Donorium, aici.
Condiții de donare
- să fiți odihnit, hidratat și să mâncați,
- vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani,
- greutate peste 50 de kg,
- puls regulat, 60-100 bătăi pe minut,
- tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg,
- să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale,
- pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală,
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu 48 de ore înaintea donării,
- să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni, respectiv hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine,
- donatorii să nu aibă sau să nu fi avut următoarele boli: TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste 6 dioptrii, cancer, hepatită de orice fel.
Cei care s-au vaccinat cu:
- Pfizer sau Moderna se pot prezenta la donare de sânge la șapte zile de la remiterea ultimei reacții adverse sau la șapte zile de la vaccin/rapel, în cazul în care nu au prezentat nicio reacție adversă.
- AstraZeneca sau Johnson & Johnson se pot prezenta la donare de sânge la patru săptămâni de la vacinare/rapel sau la patru săptămâni de la dispariția reacțiilor adverse.
Persoanele care nu au avut un test pozitiv SARS-CoV 2 și au fost vaccinate, indiferent de tipul de vaccin, chiar dacă au dezvoltat anticorpi, nu pot dona plasmă convalescentă.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XDa, asa este. E nevoie de sange si ar trebui sa donam cat mai multi dintre noi.
Dar si centrul de recoltare ar trebui sa se schimbe. Sa aiba personal si dotare materiala care sa nu te faca sa stai 2-3-4 ore pentru o donare care dureaza 10 minute. Paturi insuficiente, aparate care nu au kiturile de unica folosinta, asa ca nu sunt folosite, gatuieli la luatul tensiunii inainte de donare, programare prin Donorium, dar care rezulta in aceiasi timpi totali, pentru ca nu sunt fluxuri diferite care sa garanteze ora de ajuns si ora de plecat de la centru.
De cate ori merg sa donez este coada, mereu, la toate orele cat e deschis. Unde sa vina sa doneze mai multi? Nu au fizic cum. Hai mai angajati 2 medici, 4 asistente si cumparati kiturile lipsa la aparatele din dotare, intai. Si faceti programarile sa functioneze, pentru ca momentan ele sunt doar de forma, nu au o utilitate. Puneti apoi pe Tion poze cu unitatea lucrand sub capacitate si cred ca nu veti duce lipsa de donatori.