„Chemare la donare. Donatorii cu grupele de sânge A și 0, Rh NEGATIV sunt rugați să vină să doneze. Avem cazuri grave la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, Secția Chirurgie Cardiacă!”, transmit reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Timișoara.
Cei ce doresc să fie donatori o pot face de luni până vineri între orele 8 – 13, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină de pe strada Martir Marius Ciopec nr. 1, lângă Spitalul Județean. Vă puteți programa folosind aplicația Donorium, aici.
Ce trebuie să știți înainte de a dona
Oricine poate dona sânge, dacă îndeplinește următoarele condiții:
– vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani
– greutate peste 50 de kg
– puls regulat, 60-100 bătăi pe minut
– tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale
– pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu 48 de ore înaintea donării
– să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni, respectiv hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
– donatorii să nu aibă sau să nu fi avut următoarele boli: TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste 6 dioptrii, cancer, hepatită de orice fel.
Persoanele vaccinate care vor să doneze trebuie să țină cont de numărul de zile de la imunizare și de reacțiile adverse. Detalii, în funcție de serul folosit la vaccinare, AICI.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
X8-13 ??? Pe bune???? Ăsta este program de lucru când ai mare nevoie de sânge??? Am fost cu ceva timp în urmă din spirit civic. Am ajuns pe la 8,20. 30-40 de persoane în față. M-a părăsit (de nevoie) spiritul civic pt că trebuia să ajung la lucru (pt cârcotași menționez că lucrul mi-l fac singur iar hârtia cu motivare o zi de la servici nu mă interesa). Deci oameni buni, dacă vreți ca lumea să doneze mai angajați asisitente, măriți programul de lucru (chiar non stop) și veți vedea ce succes veți avea. Până atunci…nasol de cine are nevoie!